Övriga Nyheter

Anmäl dina kemikalier nu!

Förhandsregistrera dina kemikalier till den europeiska kemikaliemyndigheten, ECHA, före den 1 december. Om du inte gör det får du inte använda dem förrän du gjort en komplett och avgiftsbelagd registrering.

Publicerad

Alla företag inom EU som tillverkar eller importerar kemiska ämnen, eller varor som avger kemiska ämnen, får möjlighet att förhandsregistrera dessa, enligt EUs nya lagstiftning om kemikalier, Reach.

Det gäller de flesta ämnen som redan finns på marknaden (så kallade infasningsämnen) om den årliga mängden är ett ton eller mer per företag. Missar du att förhandsregistrera ett infasningsämne i tid får du varken använda, tillverka eller importera ämnet, innan det har registrerats fullständigt hos ECHA.

Det finns många fördelar med en förhandsregistrering. Förutom att den är kostnadsfri, säkerställer den att det inte uppstår något avbrott i dina leveranser. Att göra förhandsregistrering är enkelt. Det handlar om att lämna ett fåtal uppgifter om det aktuella ämnet till den europeiska kemikaliemyndig¬heten. Registreringen görs elektroniskt via Reach-IT-portalen som finns på myndighetens webbplats (www.echa.europa.eu). Registreringen kan dock inte göras via e-post.

Alla som gör en förhandsregistrering kommer att få ett nummer som är unikt för varje företag och ämne. ECHA kommer sedan att publicera en lista med förhandsregistrerade ämnen. Syftet är bland annat att undvika flera tester av samma ämnen. Företagen blir nämligen skyldiga att dela med sig av sina resultat från djurförsök.