Övriga Nyheter

Alltför snabbt och otryggt asbestarbete

Bolaget Snabbt och Tryggt i Stockholm demonterade balkongräcken när Arbetsmiljöverket kom på inspektion. Det visade sig att räckena hade en asbesthaltig skiva. Men bolaget har inget tillstånd att riva eller hantera asbest.

Publicerad

Bolaget Snabbt och Tryggt i Stockholm AB var med och renoverade balkonger på ett höghus i Solna. Balkongernas yttersta betong ska bilas bort och ersättas med ny. Men för att komma åt att bila måste man först demontera balkongräckena. De är av metall, med eternitskivor.

Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsplatsen den 19 november, tipsade av ”detektiv allmänheten”. Arbetsmiljöinspektör Lars Ekström kunde konstatera att räckenas skivor var av det asbesthaltiga materialet eternit.

Ett större antal demonterade räcken och skivor låg på marken. Vissa var hela, andra hade gått sönder. När asbesthaltiga material rivs lösgörs asbestfibrer som är mycket hälsoskadliga.

- Man påstod att skivorna inte hade gått sönder under demonteringen, utan att det skett nattetid vid en stöld av metall. Det är inget vi kan motbevisa, säger Lars Ekström.

Eftersom Snabbt och Tryggt i Stockholm AB saknar tillstånd att riva eller hantera asbest förbjöd Arbetsmiljöverket arbetet. Förbudet är förenat med ett vite på 50 000 kronor och gäller med omedelbar verkan. Ett annat företag fick gå in och fullfölja demonteringen av balkongräckena.

Arbetsmiljöverket har enligt Lars Ekström beslutat att inte gå vidare med en åtalsanmälan av händelsen.

Villkor för arbete med asbest

- arbetsledaren ska ha rätt utbildning.

- arbetstagarna ska ha intyg på godkänd medicinsk kontroll.

- företaget måste ha Arbetsmiljöverkets tillstånd för asbestarbeten.

- skyddsinstruktioner ska vara framtagna för det enskilda bygget.

- för transport och deponering av det farliga avfallet gäller särskilda regler