Övriga Nyheter

7 steg till den perfekta semestern

Olika förväntningar kan förstöra ledigheten. Vissa pustar ut när de äntligen är tillbaka på jobbet.

Publicerad
Foto: Mint Images / REX

1. Varva ner lite inför semestern. Då behöver du inte ägna några semesterdagar åt det, utan kan få ut mesta möjliga av ledigheten.

2. Planera semestern i god tid. Stressen minskar när känslan av kontroll ökar. Förbered dig på att planer kan gå i stöpet, skaffa alternativa strategier.

3. Tänk ut vad du helst vill göra. Om den ena i en parrelation vill klättra i berg och den andra ligga på en sandstrand krävs samförstånd. Kanske dela upp er en del av tiden eller glädja den andra med att hänga med lite grann. Stäm av att ni har samma förväntningar.

4. Lägg in tid för återhämtning och vila, även om det är en aktiv semester du är sugen på. Det är lättare att njuta när man är utvilad.

5. Semestern är till för att njutas. Prata ihop er inom familjen om vilken typ av semester som ger maximal njutning och hur ni ska uppnå den.

6. Kom överens om ambitionsnivån. Gör upp en arbetsfördelning så att inte allt ansvar hamnar på en person. Det finns småbarnsföräldrar som pustar ut när de äntligen är tillbaka på jobbet.

7. Plötsligen befinner man sig i den ovanliga situationen att vara tillsammans dag och natt i veckor i sträck. Kom överens om att tala vänligt med varandra.