15-åring skar i patient

2012-05-08 12:04 Birgitta Ländin  

En minderårig praoelev fick vara med och skära vid ett planerat kejsarsnitt på Skånes universitetssjukhus i Malmö, utan patientens kännedom.

Eleven, som är femton år, var med vid flera operationer.

- Jag vet inte hur djupt praon skar, om det blev en rispa eller ett snitt på någon millimeter, säger Per Ekström, den ansvariga läkarens chef, till Sydsvenskan.

Han säger också att läkaren är ångerfull.

Kvinnan som genomgick kejsarsnittet visste om att en elev var närvarande vid operationen, men hon fick inte veta att eleven också hade skurit i henne.

Enligt sjukhuset har kvinnan inte utsatts för någon risk. Därför gör de inte någon lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen.

Samtidigt ser sjukhuset allvarligt på händelsen som man menar kan skada förtroendet för vården. Sjukhuset anser också att de har ett ansvar för att inte försätta en prao i svåra situationer.

Enligt sjukhusets regler ska minderåriga inte alls få praoa på operationsavdelningarna. Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsuppgifter för minderåriga "väljas med stor omsorg" och med hänsyn till ålder och mognad.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Alla Tjänstebilar

ANNONS