Övriga Nyheter

14 robotar och 1700 pallar bröd per dag

I en stramt koreograferad dans flyttar ett halvdussin robotar lådor med limpor och bullar. Det är en förstudie till en mycket större anläggning, den automatiserade brödplock som Pågen nu börjar bygga.

Publicerad
Så funkar systemet med den automatiska brödplock. Illustration: Jonas Askergren.

De svenska livsmedelsbutikerna, Pågens kunder, gör sina beställningar dag för dag. Lastpallarna som skickas iväg är var och en unika, ett hopplock från 40 sorters bröd och bullar. Mellan 1200 och 1700 pallar görs klara varje dygn, ett slitsamt och besvärligt manuellt jobb. Men nu satsar Pågen på robotar i stället, i en jätteanläggning för 70 miljoner kronor.

I en verkstad tvärs över gatan från Pågen i Göteborg har de inblandade företagen ställt ihop en produktionsklar lina med sex robotar. Det är sista steget i en ovanligt stor förstudie. Det började med en 3d-modell som företaget Teamster satte samman i det billiga cad-programmet Google Sketchup, för att visa att konstruktionen över huvud taget var möjlig. Kruxet var inte bara anläggningens storlek.

– Automatisering av orderförpackning är fortfarande ganska ovanligt, säger Thomas Lydhig, projektledare på Teamster.

Han uppskattar kostnaden för en typisk förstudie till 150 000 kronor. Pågens har kostat hela tio miljoner, och inkluderar den fullt fungerande demonstrationsanläggningen med sex robotar.

– Men pengarna bränns inte, det mesta av studien kan återanvändas. Och vi behövde bevisa att det gick att nå den kapacitet Pågen ville ha. Det tar längre tid att göra så här, men blir mer rätt, säger Thomas Lydhig.

3D-studien fungerade inte bara som ritning. Data från den lyftes in i programmeringen av robotarna. Det är en trång installation där robotarna rör sig inom varandras arbetsområden, så måtten på det virtuella verkstadsgolvet är viktiga.

Konstruktionen av den färdiga anläggningen blir en utdragen process över 27 veckor.

– Vi får inte störa slutproduktionen, så det längsta stilleståndet under installationen är en dag. Allt eftersom delarna blir färdiga tas de in i produktionen.

Instruktionerna för vad som ska plockas ihop på varje specifik pall tas direkt ur Pågens ordersystem.

40 olika brödsorter kommer in på var sitt band. Bullarna är redan packade i papplådor med standardiserat format.

Robotarna lyfter rätt antal lådor med ett specialbyggt, patentsökt verktyg och lägger dem på ett transportband.

Andra robotar tar emot de utplockade staplarna och lägger dem parallellt på pallar som sedan plastas in och skeppas ut.