nyheter

Kommunals strejkvarsel: medlarna väntar svar klockan 16:00

Personal i flera skolkök över hela landet kan bli uttagna i strejk i morgon, fredag. Arkivbild från skolköket på Rydboskolan i Österåker.

Medlingen i kommunala sektorn kulminerar idag med ett slutbud. Om endera parten säger nej hotar strejk i morgon, torsdag.

Publicerad Uppdaterad

Om en liten stund, klockan 10:00, får Kommunal och SKR/Sobona medlarnas slutliga hemställan. Svar väntas senast sex timmar senare, klockan 16:00, enligt Erland Olauson. Det är han och Anders Lindström som medlat mellan parterna.  Till skillnad från vad som gäller parterna bakom de övriga Huvudöverenskommelserna i offentlig sektor står Kommunal och SKR/Sobona utan förhandlingsordningsavtal. Därmed gäller MBL avseende medling. Därför var det Medlingsinstitutet som för en vecka sedan utsåg medlare.

Slutlig hemställan innebär att parterna har att anta eller förkasta budet i sin helhet. Om inte båda sidor godtar budet riskerar det att bli strejk från klockan 7:00 i morgon, torsdag. Fredsplikten löper ut idag. Kommunal hotar att ta ut 5 000 medlemmar i strejk eller blockad i ca 130 kommuner, regioner och kommunala bolag.

Stötestenarna i förhandlingarna är dels på vilken nivå det ska vara möjligt att fatta beslut om undantag från dygnsviloreglerna. Kommunal vill att det ska ske på lokal nivå. Dels handlar det om löneprocessuella frågor. Kommunal kräver att medlemmarna ska få sina löneökningar utan att behöva vänta i flera månader. Dessutom vill fackförbundet att arbetsgivarna förbinder sig till att lönedialogen mellan chef och medarbetare dokumenteras skriftligt.

Läs mer: