När har jag rätt till arbetsskor?

2016-11-14 00:00  

Jag är processkötare inom kemi. Hur ser reglerna ut för arbetsskor? Vilka arbetsförhållanden ska det vara för att en arbetstagare ska ha rätt till arbetsskor som arbetsgivaren betalar?

Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås.

– Det är skillnad på arbetsskor och skyddsskor. Skyddsskor räknas som personlig skyddsutrustning och ska tillhandahållas av din arbetsgivare om riskerna i ditt arbete kräver det. För att komma fram till det ska arbetsgivaren genomföra en riskbedömning för att fastslå risknivån. Om riskbedömningen visar att det behövs skyddsskor, så ska arbetsgivaren tillhandahålla dessa. Arbetsskor kan handla om att man vill ha en form av enhetlig klädsel eller liknande, det kan också avtalas om arbetsskor. Till exempel att arbetsgivaren står för en del av kostnaden. Vänd dig till din fackliga organisation eller skyddsombud och be om hjälp på plats.

Rickard Lindberg, arbetsmiljöexpert på Trä- och möbelföretagen och Grafiska företagen.

– Till skillnad från skyddskläder och skyddsskor, där arbetsgivaren har ett tydligt uttalat ansvar, finns inget entydigt lagstöd beträffande arbetsskor. Om det däremot ställs krav på att arbetsskorna ska vara till exempel antistatiska eller kemikaliebeständiga, hamnar frågan i ett annat läge. Många industrier har en policy när det gäller arbetskläder, men min erfarenhet är att det varierar ganska mycket huruvida arbetsskor ingår. Jag råder dig att ta en diskussion med din företagsledning om att införa en policy. Om inte annat, kan det vara bra så att alla vet vad som gäller framöver.

Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet.

– Arbetsgivaren är skyldig att tillhandahålla skyddsskor. Byggnadsarbetare ska ha skyddsskor med stålhätta, så att inte deras fötter krossas om de tappar något tungt på dem. Arbetsgivaren är inte skyldig att betala för arbetsskor, det vi har på fötterna då vi arbetar, såvida det inte finns i kollektiv­avtalet eller en särskild överenskommelse. Använder du dina arbetsskor för att skydda dina fötter från arbetsskador kan du ta upp frågan med din chef och ditt skyddsombud. Det finns en dom från Högsta förvaltningsdomstolen om att arbetskläder inte skyddas av arbetsmiljölagen, se HFD 2016 ref 46.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö