Fråga Experten

Fråga Experten

När ska jag lägga skyddsstopp?

EXPERTFRÅGA. Häromdagen upptäckte jag ett trasigt nödstopp på min arbetsplats. Borde jag som skyddsombud lägga ett skyddsstopp på en gång?

Fråga Experten

Får företaget höja budgeten så mycket?

EXPERTFRÅGA. Jag är säljare och har nyligen fått ny budget för kommande år. Företaget har höjt mina mål med 44 procent på en marknad med svag eller negativ tillväxt.

Fråga Experten

Hur sent kan skyddsombudet informeras?

EXPERTFRÅGA. Jag jobbar natt och cheferna på kontoret jobbar dag. Det tar ett tag innan jag informeras om olyckor och tillbud. Hur lång tid får det gå?

Tidningen

Hur ska hot hanteras efter sexuellt ofredande?

EXPERTFRÅGA. En inhyrd lokalvårdare har blivit sexuellt ofredad. Enligt arbetsgivaren ska hon lämna arbetsplatsen omedelbart om hon möter förövaren. Kundföretaget kallar det för kontraktsbrott.

Fråga Experten

Får chefen kräva ensamarbete?

EXPERTFRÅGA. Chefen säger att ensamarbete är okej, men jag som skyddsombud säger nej till det eftersom vi har säkerhetsrisker i vårt arbete.

Fråga Experten

Får kollegan kalla sig skyddsombud?

EXPERTFRÅGA. På vår arbetsplats har en person börjat kalla sig för skyddsombud trots att han inte har någon sådan utbildning. Får man verka som skyddsombud då?

Fråga Experten

Rätt att kräva sjukintyg direkt?

EXPERTFRÅGA. Jag har blivit uppringd av det bemanningsföretag som jag arbetar för. Jag måste nu visa läkarintyg från första dagen. Kan de göra så?

Fråga Experten

Våra enda arbetskläder stinker svett

EXPERTFRÅGA. Jobbet är tungt och kollegerna stinker svett. Arbetsgivaren kräver dessutom att vi ska tvätta kläderna själva. Får det gå till så här?