Fråga Experten

Fråga Experten

Får chefen kräva ensamarbete?

EXPERTFRÅGA. Chefen säger att ensamarbete är okej, men jag som skyddsombud säger nej till det eftersom vi har säkerhetsrisker i vårt arbete.

Fråga Experten

Får kollegan kalla sig skyddsombud?

EXPERTFRÅGA. På vår arbetsplats har en person börjat kalla sig för skyddsombud trots att han inte har någon sådan utbildning. Får man verka som skyddsombud då?

Fråga Experten

Rätt att kräva sjukintyg direkt?

EXPERTFRÅGA. Jag har blivit uppringd av det bemanningsföretag som jag arbetar för. Jag måste nu visa läkarintyg från första dagen. Kan de göra så?

Fråga Experten

Våra enda arbetskläder stinker svett

EXPERTFRÅGA. Jobbet är tungt och kollegerna stinker svett. Arbetsgivaren kräver dessutom att vi ska tvätta kläderna själva. Får det gå till så här?

Fråga Experten

Hur ska vi slippa nya grannens oljud?

EXPERTFRÅGA. Företaget jag jobbar på har fått en bilfirma som grannar. De som arbetar där gör någonting som låter outhärdligt mycket, ljudet hörs både in till rummet där vi jobbar och i lunchrummet. Det låter som en slagborr. Vad kan jag som skyddsombud göra?

Övriga Nyheter

”Arbetsledaren bryter mot alla lagar”

Jag är skyddsombud men har fått problem med min arbetsledare. Han bryter mot alla regler och lagar, ger order om hur vi ska jobba enligt arbetsmiljölagarna. Men så fort jag som skyddsombud vänder ryggen till säger han till arbetarna att göra precis tvärt om. Vad ska jag göra?

Tidningen

Hur små får toaletterna vara?

EXPERTFRÅGA. Toaletterna på vårt företag är så små att det knappt går att vända sig om där inne. Finns det regler för hur små toaletterna får vara på en arbetsplats?