Debatt

Vi kan ha blivit för effektiva

Lennart Kriisa är chefredaktör för Arbetarskydd

"Identifiera de nya riskerna innan farorna uppstår". Så uttryckte sig en av arbetsmiljöexperterna under en så kallad hearing under förra veckan. En hearing betyder att experter inom ett visst område samlas för att bli utfrågade.

Publicerad

Arbetsmiljöverket hade bjudit in oss, ett hundratal personer som har inflytande över arbetsmiljöfrågan. Fast egentligen var det inte Arbetsmiljöverket som ville veta vad vi tycker. Våra åsikter skulle sammanställas och skickas vidare till regeringen, där behövs kunskapen för att skriva en forskningsproposition, det är den som bestämmer riktningen för framtidens forskning.

Vi uppmanades att tänka långsiktigt, hur kommer samhället att se ut på 2020-talet? Vilken forskning krävs? Själv tycker jag att det behövs mer forskning kring den psykosociala arbetsmiljön. Kanske beror många utmattningssyndrom på att verksamheterna är för slimmade, den som är skör blir lätt utslagen och utan luft i systemet finns inget utrymme för en smygande comeback. Kanske beror stressen på något helt annat, vem vet.

Det gränslösa arbetet kommer att öka, det trodde vi alla. Jobb och fritid flyter ihop, vad innebär det för framtidens arbetsmiljö? Även anställningsformerna påverkar mer i framtiden. Om inhyrningen, bemanningsbolagen och visstidsanställningarna ökar, vad händer då med lojaliteten till arbetsgivaren? Hur påverkas modet att framföra kritik mot brister i arbetsmiljön?

Vi på Arbetarskydd gör i alla fall vårt bästa för att identifiera de nya riskerna. I det här numret kan du läsa om skönhetsindustrin, hur ämnen du förmodligen aldrig hört talas kan göra stylisterna sjuka.

Visste du att...

... de som upplever en obalans mellan ansträngning och belöning har högre blodtryck. SBU, Statens beredningen för medicinsk utvärdering har bevisat sambandet.