Trivsel bygger vi tillsammans

2017-06-19 00:00 Christina Öst  
Christina Öst, chefredaktör för Arbetarskydd. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Hej, och välkommen hit! Jag heter Christina Öst och är ny chefredaktör för Arbetarskydd, Sveriges kunnigaste tidning om arbetsmiljö.

Arbetsmiljön är avgörande för trivseln och tryggheten i tillvaron.

Under min karriär har jag varit på ställen där chefer och medarbetare skrattat och kämpat tillsammans. Och andra platser, där människor gjort sitt bästa för att döda kollegernas arbetsglädje och nattsömn. Både de bästa och de värsta exemplen har sin plats i den här tidningen.

Vilken är då den mest brännande frågan just nu? Ja, det är svårt att förbigå det faktum att sjukskrivningar av psykiatriska skäl har ökat med 80 procent de senaste sju åren och är i dag den vanligaste orsaken till sjukfrånvaro. Vi kommer att följa den utvecklingen.

Samtidigt sägs det att i USA existerar ingen utbrändhet, alltså ingen som man kan bli sjukskriven för. Den som inte kan prestera blir av med jobbet i stället. Skyddsnätet vi är vana vid existerar inte där. Den svenska modellen är på många sätt unik. Parterna resonerar vanligtvis med varandra med en ömsesidig respekt. Det är lätt att glömma bort att ömsesidig respekt är långtifrån självklart på majoriteten av världens arbetsplatser.

Att få säga och tänka det man vill, att få tycka annorlunda och ändå mötas av ledare och kolleger som lyssnar och bryr sig. Sådant är viktigt för både prestation och trivsel. Bäst mår den som har stort beslutsutrymme och hög kontroll över sina arbetsuppgifter. Så har inte alla det. Att nå dit är, kanske, inte heller möjligt.

Men mycket går att göra bättre. Det går att minska risken för fysiska skador genom att till exempel använda fallskydd på bygget. Sedan är det problemet löst. Andra utmaningar är tuffare. Att skapa och bibehålla en frisk psyko­social arbetsmiljö är ett exempel på ett arbete som hela arbetsgruppen i praktiken har ansvar för. Dessutom är det ett jobb som aldrig tar slut.

Har du idéer på hur vi kan skapa bättre förutsättningar på jobbet? Eller vill du tipsa om något som är fel? Då ska du höra av dig till mig på christina.ost@arbetarskydd.se. Eller ring på 08-796 64 43.

Visste du att...

... på arbetarskydd.se hittar du snabba nyheter, samt vårt eminenta arkiv. Kolla in det!

Christina Öst

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö