Ta dig rätten att pausa

2018-04-06 00:00 Christina Öst  
Christina Öst, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Att vakna pigg och utvilad och nyfiken på vad den här dagen kommer att innebära är något jag önskar att alla får uppleva. Själv har jag tyvärr av och till svårt att sova och vaknar några gånger varje natt.

Innan barnen kom sov jag som en stock. Men när barnen var små började jag sova med ena ögat öppet. När de hostade eller pratade i sömnen vaknade jag direkt. Småbarnsåren har också gjort mig irriterande morgonpigg. Det händer att jag kollar jobbmejlen vid halv fem på morgonen, vilket egentligen är helt förkastligt.

Då brukar jag påminna mig om att vi är miljoner sömnstörda, bara i Sverige. Kanske är det inte så livsfarligt som man tror? En forskare från Stressinstitutet har påpekat att ”kroppen ser till att den får den sömn den måste ha”. Visst är det en skön tanke?

Och återhämtning är mycket mer än att sova gott på natten. Mycket handlar om att återkommande gå ner i varv under den vakna tiden. Därför bör vi var och en fundera över vilka möjligheter vi har att pausa mellan arbetsuppgifterna. Det är viktigt för hälsan att kunna göra det. Den som ständigt kör för fullt blir med tiden tvungen att sakta ner farten väsentligt.

Nog vore det väl bra om vi kunde se till att arbetsgivarna skapar utrymme för mikropauser på jobbet? Och – lika viktigt – att vi tar oss rätten att ta de pauser vi behöver. En paus kan vara att hämta kaffe, blunda några minuter, att kliva ut i vårluften och dra fem djupa andetag eller byta några ord med kollegan om något som inte är arbetsrelaterat.

Men att gå på toaletten och samtidigt kolla Facebook är inte att ta en paus, det påpekade livsstilsrådgivaren Fredrik Grythberg på ett seminarium för några veckor sedan. Ja, det blev en kort tystnad i lokalen när han sa det.

För att vi ska hålla livet ut borde vi ställa klockan på ringning inte bara på morgonen utan även när arbetsdagen är slut. Och så gå hem då. Det är min starka övertygelse att den som har tid för jobb och fritid är den som både presterar bäst, mår bäst och trivs bäst med livet.

Christina Öst

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen