Debatt

Om ängsliga stopp

Tanken svindlar, men frågan måste ställas: Har ett skyddsombud ett juridiskt ansvar för arbetsmiljön? Det vill i alla fall kammaråklagare Kjell Janneson pröva. Han har åtalat ett skyddsombud i Umeå för framkallande av fara, i samband med en rasolycka.

Publicerad

Det var under arbetet med att schakta en rörgrav som olyckan inträffade. Ett skikt sand rasade ned i graven och skyddsombudet fastnade, fick grävas loss och skadade ett ledband. Så det är han själv som har drabbats av den fara som han själv inte förebyggde.

Åklagaren anser att både Peabs platschef och skyddsombudet kunde och borde ha vidtagit åtgärder för att undvika raset.

Följderna av en fällande dom kan bli förödande för skyddsverksamheten, spår Maria Steinberg, juris doktor i arbetsmiljörätt, (sidan 8).

För vem törs vara skyddsombud om det inte bara innebär ett moraliskt ansvar för att påpeka risker och skydda människor i arbetet, utan dessutom ett juridiskt?

Maria Steinberg drar ett exempel om ett skyddsombud som ser en jobbare utan hjälm, glömmer att påpeka detta och sedan är olyckan framme. Ska då skyddsombudet åtalas?

Redan i dag har skyddsombud ett utsatt uppdrag. Både arbetsgivare och arbetstagare kan bli irriterade på ”petiga” kommentarer om små faror.

Tänk då om skyddsombudet dessutom hela tiden måste gardera sig mot rättsliga efterspel mot sig själv?

Den enda makten ett skyddsombud har är att lägga stopp på farliga moment. En fällande dom om raset i Umeå skulle kunna leda till en himla massa resurskrävande stopp på arbetsplatser. Helt i onödan.

På Astra Zeneca i Södertälje används en effektiv arbetsmiljömetod – samarbete.

Målet är att så många tillbud och säkerhetsrisker som möjligt ska rapporteras. Utgångspunkten är att de flesta svåra olyckor går att undvika genom förebyggande åtgärder. Därför ska varenda liten småsak rapporteras.

Till exempel att en tung slägga ligger på ett högt skåp. Då räcker det inte att bara flytta på eländet. Dessutom ska samtal hållas med alla berörda och kanske måste beslut tas om hur och var släggan ska förvaras, skriver Mattias Davidsson som besökt Astra Zeneca, (sidan 16).

Siffrorna från Astra Zeneca talar sitt tydliga språk. 2004 drabbades arbetsplatsen av 44 allvarliga olyckor. Antalet observationer var 250. 2008 hade antalet observationer ökat till nästan 10 000, samtidigt som antalet olyckor halverats, till 22.

Det framgår inte om Astra Zeneca fått ett diplom för sitt idoga arbete. Annars är certifieringar inom glas och ram allt populärare bland företagen, skriver vår reporter Elinor Torp, (sidan 4). Inte helt oproblematiskt, tycker en del arbetsmiljöinspektörer. En snygg stämpel räcker inte som metod mot risker på till exempel åkerier eller städbolag.