Debatt

Närheten kan vara farlig

Karin Nilsson, ansvarig utgivare.

LEDARE. Så blev det höst. Någonstans hoppades jag, liksom många andra, att det skulle vara som vanligt igen. Mot bättre vetande förstås. Inget tydde ju på att pandemin skulle vara över och att corona mest skulle vara en ölsort igen ...

Publicerad

Vi skulle vara tillbaka på våra arbetsplatser. Störas över arbetsmiljön i det öppna kontorslandskapet, irritera oss på kolleger som pratar för högt och på någons mobiltelefon som bara ringer och ringer. Vi skulle sucka över de kvarglömda kaffekopparna i konferensrummet och förundras över hur ofta någon behöver borra i fastigheten och över hur vansinnigt svårt det verkar vara med ventilation.

Men viruset är kvar. Folkhälsomyndighetens presskonferenser fort­sätter och vi rekommenderas att fortsätta jobba hemma. Många kan och gör det. Det betyder nya utmaningar för arbetsmiljön och för de arbetsmiljö­ansvariga. Men många kan inte. Arbetsuppgifterna går inte att utföra hemifrån. Det går inte att köra taxi eller lastbil på distans, eller att dela ut tidningar eller städa. Inte heller att hjälpa någon att duscha eller äta eller vårda svårt sjuka patienter låter sig göras utan närhet. Och närheten kan vara farlig.

Till och med den 30 augusti har det kommit 5 000 anmälningar till Försäkringskassan som handlar om arbetssjukdom med hänvisning till covid-19. Det stora flertalet är från vård- och omsorgspersonal. Det är också den gruppen som borde ha störst möjlighet att få rätt till ersättning från staten. Övriga får hoppas på överenskommelser mellan fack och arbetsgivare. Men att uppfylla kraven för att ens få sin arbetsskada prövad är svårt. Hur det blir nu med covid-19 återstår att se. Försäkringskassan har ännu bara prövat ett fåtal ärenden och då inte ens prövat om själva skadan berott på viruset. Det är snårigt detta.

Viruset ställer också till det på Arbetsmiljöverket och hos åklagarna som utreder arbetsmiljöbrott. Hur kan man bevisa vem som smittats var, när och varför? Ännu har inget åtal väckts. Några ärenden har lagts ned.

För lite gladare nyheter föreslår jag våra artiklar om hur byggbranschen själv genom Galaxen Bygg ser till att arbetsskadade får en ny chans i sin bransch.

75...

... miljoner kronor satsar Svenskt Näringsliv, LO och PTK på arbets­miljö­utbildning. Utbildningar som chefer och skyddsombud går tillsammans ska prioriteras. En gemensam kunskapsbas är bra. Stödet administreras av Afa Försäkring och börjar gälla den 1 januari 2021.