Debatt

Lyssna på verket - skaffa kunskapen

Karin Nilsson, redaktör för Arbetarskydd. Foto: Sanna Percivall

LEDARE. På Östgötatrafikens beställningscentral i Mjölby har övertidsuttaget ökat kraftigt. Från 19 timmar under perioden maj till september 2018 till 713 timmar under samma period ett år senare.

Publicerad

Det är en hel del information vi inte har – ändrades ­antalet anställda? Reser fler? Men att något har hänt kan vi ­räkna ut. När Arbetsmiljöverket inspekterade framkom att samtalen från kunderna har blivit fler och längre – mer personal står det inget om i verkets handlingar. Samtalsmängden och längden har gjort att de anställda får svårt att ta rast.

Enligt Arbetsmiljöverket har det hänt att de anställda upplever att de ifrågasätts när de går på rast och flera uppger att de är helt slutkörda när arbetsdagen är över. Arbetsmiljöverket anser att de grupp­chefer som ska se till att krav och resurser är i balans och att arbetsbelastningen är lagom, inte är så bra på det. De har inte tillräckliga kunskaper om organisatorisk och social arbetsmiljö och inte heller om systematiskt arbetsmiljöarbete. Så verket har satt ned foten. Skaffa kunskapen och använd den före den 24 februari. Om inte så riskerar Östgötatrafiken att behöva betala ett vite på 100 000 kronor.

Det är förstås bra att någon bryr sig om de inringande resebeställarna i Östergötland. Men de som tar emot samtalen behöver också någon som ­månar om deras arbetsbelastning. Det är ju dessutom ett krav. Kanske ­behöver även gruppcheferna som ska se till att arbetet blir gjort och som ska ha koll på arbetsbelastningen någon som månar om dem. Var börjar prob­lemet, kan man undra. Bristande kommunikation var något som både arbetsgivare och skyddsombud berättade om när Arbetsmiljöverket var där. Hoppas att den som ringer får bra hjälp ...

Någonstans i allt detta tänker jag: Finns det någon möjlighet att minska arbetsbelastningen med tekniska lösningar? I det här numret tar vi tempen på hur långt digitaliseringen och annan teknologi har kommit i arbetsmiljöns tjänst. Vi berättar om smarta tröjor, digitala grindar, ai och virtuella testmiljöer. Mycket är på gång, men inte så mycket används i det dagliga, påpekar en facklig företrädare. Kanske är det dags för mer – för vårt eget bästa.

450...

... arbetsplatser inom Svenska kyrkan och andra trossamfund ska inspekteras i år av Arbetsmiljöverket. Verket ska särskilt granska hur arbetsgivare förebygger och hanterar kränkande särbehandling, eftersom de religiösa samfunden verkar ha större problem än andra arbetsplatser.