Debatt

Låt sportfesten sätta fokus på arbetsmiljö

Lennart Kriisa är chefredaktör för Arbetarskydd

LEDARE. Sport handlar inte bara om sport. Det märker vi vid varje EM, VM eller OS. Fokus riktas mot hur människorna har det i närheten av arenorna.

Publicerad

Ni kanske minns debatten inför fotbolls-VM i Tyskland 2006. Då handlade det om att prostitutionen riskerade att öka, eftersom bordeller är lagliga i Tyskland. Tiotusentals män skulle vallfärda till de tyska städerna och vem vet vilka drifter som uppstår efter några veteöl.

Alltså borde Sverige bojkotta fotbolls-VM, resonerade bland andra advokat Claes Borgström, tidigare Jämo. Men någon bojkott blev aldrig av, argumenten var för luddiga.

Däremot bojkottar Fredrik Reinfeldt och andra ministrar fotbolls-EM i Ukraina. Skälet handlar om mänskliga rättigheter. Oppositionsledaren Julia Tymosjenko behandlas med samma brutalitet som i vilken diktatur som helst, och mot sådant vill demokratiska politiker markera.

Fotbollsspelarna själva har inte sagt ett pip, de uttrycker sällan några politiska åsikter. På pigga ben sprang de i stället in på stadion i Kiev för att 90 minuter senare lomma ut med nedböjda huvuden.

Byggnads avgående ordförande, Hans Tilly, tyckte att de borde ha burit svarta armbindlar. På samma stadion omkom nämligen åtta byggnadsarbetare. Hans Tillys krav passerade helt obemärkt, ingen bemödade sig ens om att säga nej tack. Men tänk om landslaget hade nappat, vilket genomslag för en säker arbetsmiljö.

I juli väntar OS i London. Några krav på bojkott har ännu inte hörts, ej heller önskemål om armbindlar. Säkert hittar någon en anledning att fördöma spelen, men den här gången finns det i alla fall inga för­olyckade byggjobbare att hedra. I England råder en tradition att prioritera säkerheten på arbetsplatser. Precis som i Sverige anlitas en mängd underentreprenörer, ändå minimeras olyckorna.

Tricket: klassiskt systematiskt arbetsmiljöarbete. Sådant kan mätas i siffror, särskilt vid större byggprojekt. I det här numret berättar vi om de engelska metoderna för att minimera antalet olyckor.

I höst ska vi fortsätta att framhålla de lyckade insatserna för en förbättrad arbetsmiljö, liksom att granska effekterna när den nonchaleras.

Det stora intresset för våra frågor är tydligt, läsarna av Arbetarskydd blir bara fler. Den senaste siffran från Orvesto visar att ni nu är 47 000. Det tackar vi för och önskar er alla en trevlig sommar!