Goda relationer räddar hälsan

2016-10-17 00:00 Warda Khaldi  
Warda Khaldi är t f chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. För tjugo år sedan gick Anita hem från jobbet och kom aldrig mer tillbaka till arbetslivet. Hon kände sig ”fullständigt avrättad som människa”. Både av sina chefer och psykologen som skulle hjälpa, berättar hon för vår reporter Elisabet Örnerborg. Hon var en av de första som fick kränkande särbehandling godkänd som arbetsskada.

Vi skriver om Anita Wallstedt under vår vinjett Kampen, där vi möter människor som blivit skadade för livet av jobbet. Starka, raka berättelser om människor vars liv och ofta självkänsla slagits sönder. De flesta vi har skrivit om har fysiska skador, axlar och ryggar som tagit stryk.

Förra året fick relationer och organisation sitt stora genombrott som arbetsmiljöfråga. En modig åklagare och familjen till en socialsekreterare drev ett fall rättsligt om att cheferna hade vållat socialsekreterarens självmord. Det väckte medvetenhet samtidigt som det chockade och skrämde många arbetsgivare – fängelse för att en medarbetare inte orkar?

I samma veva kom den nya föreskriften Organisatorisk och social arbetsmiljö som bland annat handlar om arbetsbelastning, stress och mobbning.

Flera av artiklarna i det här numret av Arbetarskydd är som ett lackmuspapper på samtiden. Hälsa, relationer och organisation hänger ihop.

Trots att underbemanningen i vården debatterats i årtionden, verkar den komma som en överraskning. Trots att undersökningar före flyktingkrisen visar att såväl socialarbetare som polis och migrationsverk hade det tufft, skyller många på förra årets kris.

Hur länge ska vi acceptera skenande sjukskrivningstal? Sorgligast är att enskilda personer får betala ett så högt personligt pris för strukturella problem. Om lojalitet ”belönas” med utmattning, är det inte konstigt om enskilda svarar med att låta sig bli inhyrda, som inom vården, för att få bättre villkor.

Arbetsmiljöverkets nya rapport om arbetsorsakade besvär visar glädjande nog att de fysiska skadorna har minskat något. Psykisk ohälsa vet vi ökar både bland män och kvinnor, även i låga åldrar.

Skydd och säkerhet har arbetsgivare och skyddsombud jobbat hårt med i decennier. Dags att se på organisation med samma systematik och allvar. Goda relationer kan rädda både själar och företag.

Visste du att...

15 procent av kvinnorna och 9 procent av männen har psykiska besvär till följd av stress och dåliga relationer till chefer och arbetskamrater.

Källa: Rapporten Arbetsorsakade besvär 2016

Warda Khaldi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö