Debatt

Calle Fridén: "Det är stort bara att vara nominerad"

Calle Fridén är byggnadsarbetare, krönikör och bloggare.

I minglet på Sveriges Tidskrifters gala kommer den ena kollegan efter den andra och gratulerar till nomineringen av Calle Fridén som årets krönikör. En krönikör från golvet, direkt från en byggarbetsplats. Nominerad. Det är stort i sig.

Publicerad

Det är galakväll i Stockholm med 900 mediepersoner på plats. Själv får Calle Fridén massor med sms med förhoppningar från vänner och jobbarkompisar.

När prisutdelningen startar stiger spänningen. Det är sjukt nervöst.

- Då skådespelaren Jack Nicholson var nominerad till en Oscar och inte fick den reste han sig från galan och gick, upplyser Calle Fridén oss andra som håller tummarna.

Han lugnar oss, han tänker inte resa sig upp och gå, i så fall. Det är ju fint nog att bli nominerad, vara en av tre som kan komma ifråga. Dessutom att vara nominerad ihop med mediepersonligheter som Jessika Gedin, Språktidningen och Rebecka Åhlund, Amelia.

De nominerade är... När Calle Fridéns namn läses upp och hans bild visas på de stora skärmarna är det inte bara från vårt håll det klappas och tjoas.

Så läser prisutdelaren upp motiveringen, något om språk och det lilla avslöjande ordet "hon". Besvikna suckar runt bordet. Juryn valde språkkrönikören Gedin framför Calle Fridéns levande arbetsmiljöskildringar inifrån byggarbetsplatserna.

Men Calle Fridén stannade som han lovat.

- Jag hade en jättetrevlig kväll trots allt, säger Arbetarskydds krönikör efteråt.

Läs Callé Fridens senaste krönikor!