Byggjobbaren som blev krönikör kan få fint pris

2012-10-12 08:20 Birgitta Ländin  
Calle Fridén är byggnadsarbetare, krönikör och bloggare.

Calle Fridén, 50, är byggjobbaren som blev byggbloggare och sedan krönikör i Arbetarskydd. Nu har han nominerats till Tidskriftspriset 2012 i kategorin Årets krönikör. Vi fick en intervju med Calle igår, torsdag, när han just minglat färdigt på en tillställning med alla nominerade. Hur känns det här?

- Jättekul, jag börjar sakta fatta vad jag har hamnat i för sammanhang. Det här var ju de stora elefanterna…tidskrifter som Fokus och Elle och personer som Lars Aduktsson och SvT-chefen Eva Hamilton var där…

Ja, och så du…

- Ja, jag blev uppropad på scenen av konferencieren Henrik Frenkel. Han ville att jag skulle berätta om det var sant som det sades, att jag stod på bygget när jag fick beskedet om nomineringen. Och så var det ju, jag stod där och skulle precis montera en skalvägg med en massa slamrande maskiner runtom mig när telefonen ringde. Jag hörde ju knappt vad de sa och förstod inte riktigt vad det handlade om, jag fick be att få ringa tillbaka.

När upptäckte du att du kunde skriva?

- Egentligen har jag alltid tyckte om att skriva. Jag skrev små berättelser när jag gick i skolan. Sen rann det sakta ut i sanden men runt 2006 började jag blogga, mest för att jag ville berätta om min vardag som byggare för mina barn. Så jag skrev och la upp bilder från byggena. Barnen tröttnade rätt snart, men så upptäckte jag att jag hade andra läsare. Det spred sig i byggsvängen och efter ett tag så var jag utnämnd till ”Byggbloggaren” av Byggnads här i Stockholm. Och sedan förstod jag att jag hade ännu fler läsare när jag fick höra av en dagstidningsjournalist att hon tyckte att jag skrev bra… Och så ringde er chefredaktör Lennart Kriisa och ville att jag skulle bli krönikör…

Calle, kan du vänta lite, jag hinner ju varken anteckna eller ställa frågor…

- Förlåt. Jag är lite uppspelt!

Vad är roligast med att skriva krönikor?

- Gensvaret från läsarna. Jag får väldigt mycket gensvar i min egen bransch, men jag märker också att jag når utöver den. När jag skrev om arbetstider för handelsanställda fick jag mycket reaktioner från folk som jobbar i handeln. Det var en krönika som handlade om min dotters sommarjobb och ställde frågan om vi måste handla alla tider på dygnet med allt vad det innebär för de handelsanställda, till exempel rånrisker.

Vad önskar du dig mest just nu?

- En bättre byggkonjunktur. Ju sämre konjunkturen är, desto fler olyckor sker det i vår bransch. Då chansar folk och accepterar att man tummar på säkerheten, för att de är rädda om jobben.

Calle Fridén

Ålder: 50.

Yrke: Byggjobbare.

Familj: Två barn.

Läser: Gärna biografier. Gillar historia.

Intressen: Träning, matlagning och att dansa.

Aktuell: Som enda ickeprofessionell skribent nominerad till Tidskriftspriset 2012 i kategorin Årets Krönikör. Pristagaren presenteras vid Stora Tidskriftsdagen den 7 november.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Alla Tjänstebilar

ANNONS