”Byggbranschen är full av skojare”

2014-11-07 12:21  
Daniel Eriksson är regionalt skyddsombud för elektrikerna.

DEBATT. Drevet går. Alla försöker hitta den ansvariga för att två byggnadsarbetare fick sätta livet till på Fortums värmeverksbygge i Hjorthagen utanför Stockholm. En tredje kämpar för sitt liv på Karolinska sjukhuset.<br/> Hur kan det bli så här fel? Det måste ju finnas en ansvarig.

Jag kan som regionalt skyddsombud, RSO, för elektrikerna försöka ta billiga politiska poänger men då är jag inte ärlig. Inte ärlig mot alla de män och kvinnor jag har stött på under mina år som RSO. För faktum är att byggbranschens samtliga parter helt har misslyckat med att ge männen och kvinnorna en säker arbetsplats att gå till.

Lagstiftningen är glasklar: Arbetsmiljöarbetet ska ske i samförstånd och samråd mellan inblandade parter. Men den andan existerar i det stora hela inte. Medan vi bygger ideologiska skyttegravar så fortsätter män och kvinnor att gå till Sveriges farligaste arbetsplatser med risk att inte överleva dagen. Vi borde skämmas.

Misslyckandet är totalt. Den svenska modellen som alla vurmar så varmt om, är totalt ur tiden och helt meningslös. Att ha skyddsombud som representerar arbetarna är meningslöst. Lika meningslöst är det arbetsgivaren som ska stå för arbetsmiljöansvaret, det vill säga sätta riktlinjer och avsätta tid för arbetsmiljöarbete på byggarbetsplatser runt om i Sverige.

Ska jag vara ärlig så krävs det myndighetsutövning av hela byggsektorn, kanske något i stil med fartkameror överallt. För om man ska nå den nollvision, som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson så snabbt var ute i media med, så måste det till en myndighetsutövning som vi aldrig tidigare har sett i någon bransch i Sverige.

Att tro att ”parterna” ska lösa detta är inget annat än en godnattsaga med ett lyckligt slut som man drar för sina barn, trots att man som vuxen vet att livet är allt annat än en saga.

För vår bransch, byggbranschen, är full av skojare.

 

Daniel Eriksson,

Regionalt skyddsombud elektrikerna

 

Läs också - Kriisas blogg:Fler döda än vad som rapporteras          

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen