Alla vill inte ta en öl med sina kolleger

2018-11-02 00:00 Calle Fridén  
Calle Fridén är ombudsman på SEKO och bloggare. Foto: Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. Häromdagen träffade jag en kille som ovilligt var på väg för att dricka öl med sina kolleger.

Han ville inte egentligen, men på hans arbete för­väntades man delta i efter jobbetaktiviteter ett par gånger i kvartalet, och även om det hette att det var frivilligt visste alla att man gjorde bäst i att ställa upp. Och dricka öl, för det var en sån arbetsplats.

Han hade hellre druckit vin, fast allra helst hade han stannat hemma med familjen i stället. Det här med tvånget att umgås med kollegerna efter arbetstid är vi nog fler som känt. Förr i världen, har jag fått berättat för mig, hamnade ofta byggjobbare på dåligheter efter jobbet (gärna i samband med lön) men det är nog inte riktigt samma sak som när det sitter en lapp vid kaffe­automaten om att ”Nu äntligen samlas vi på Pedros Pizzeria på onsdag”.

Man kanske inte vill spela badminton heller, eller leta svamp. Knappt vara med i konstlotteriet eller lägga en tjuga till den nyblivne föräldern. Man vill faktiskt bara jobba, som min kompis sa. Gå dit, göra sitt jobb, gå hem, få lön. Och gråta sig till sömns emellanåt, för medelålders män måste ju alltid skämta till det också.

Jag hör om kneg där man redan från början förväntas umgås med kollegerna efter jobbet. Det ingår, förstår du. Jag ser framför mig hur man knuffas runt på nån pub, mellan rödvinsrosiga och ölstinna. Och där får man inte prata jobb, serru. Nä, nu ska vi prata om andra saker.

Och jag undrar … vad pratar man om då? Måste man ens prata om saker? Jo, men sport och fruntimmer går alltid hem. Men varför det? Många av oss är rätt restriktiva med vilka vi dricker med överhuvudtaget, och jag vet mer än en sån där aktivitet som spårat ur rejält, med både slagsmål och skilsmässor som följd.

Sport kan vara lika farligt – innebandy kan leda till livslång illvilja mellan kolleger, vilket alltid verkar komma som en överraskning för dem som arrangerade det hela.

Det här har ju vuxit som företeelse senaste åren, liksom företag som livnär sig på att hitta på saker. Laserkrig, bowling, kanotturer, med mera. Syftet har givetvis varit att bättra på stämningen – lära känna varandra – och bokslutet. Men ibland kan man ju fundera på om det verkligen fungerar.

På en firma la de helt sonika ner lekar och kamratskap, det blev för stökigt. Skyddsombudet sa att det blev för mycket press, att vara pigg och påhittig och rolig när man egentligen bara ville vara grå och tråkig, göra sitt jobb och gå hem. För att inte tala om alla dessa som inte kan hålla sig till det överenskomna glaset efter jobbet, utan som fortsätter och kommer hem när småtimmarna blivit stora igen. Det är inte bra för företagets resultat, eller för arbetsmiljön.

Calle Fridén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö