Debatt

Debatt

Det ska inte krävas tur för att bli frisk

KRÖNIKA. För ett antal år sedan förlorade jag en förebild och vän till utmattning. Vi hade varit aktiva i samma fackliga organisation länge och helt plötsligt orkade hon inte mer, av något alls.

Debatt

Vi får gemensamt kämpa emot!

LEDARE. Gula bygglurar på kollegans huvud i det öppna kontorslandskapet betyder med stor sannolikhet att hen inte vill bli störd. På mitt skrivbord ligger det ett par svarta. Jag vet inte hur ofta jag använder dem, men de åker på ibland – för det behövs.

Debatt

När corona blir ett arbetsmiljöproblem

KRÖNIKA. Coronaviruset kan inte bara göra oss mer eller mindre sjuka utan också locka fram våra sämsta egenskaper - och bli ett psykosocialt arbetsmiljöproblem.

Debatt

Slut glappet – satsa på arbetsmiljön

KRÖNIKA. Undersökningar om vad medarbetare önskar sig på jobbet talar sitt tydliga språk. Högst upp på önskelistan hittar vi den psykosociala arbetsmiljön

Debatt

Lyssna på verket - skaffa kunskapen

LEDARE. På Östgötatrafikens beställningscentral i Mjölby har övertidsuttaget ökat kraftigt. Från 19 timmar under perioden maj till september 2018 till 713 timmar under samma period ett år senare.

Debatt

”En diskussion om ansvaret har börjat”

LEDARE. Det skulle förstås bli bättre. Tanken var att sanktionsavgifterna skulle avskräcka arbetsgivarna från att göra fel och att kostnaderna för rättsväsendet skulle minska. Därför ändrades avgiftssystemet på arbetsmiljöområdet under 2014.

Debatt

Så Skolverket – tänk om!

När antiken var på väg ut från läroplanen för högstadiet var många högljutt besvikna. Men under radarn hände något annat på Skolverket – arbetslivsfrågorna hängde på gärdsgården och flera av de som borde ha tyckt till kring detta var högst ovetande om vad som var på väg att hända.