Debatt

Debatt

Övertid är alltid ett misslyckande

KRÖNIKA. Övertidsuttaget i Sverige minskar för första gången på lång tid. Och inte lite heller. När SCB under sommaren jämförde en vecka med samma vecka året innan visade siffrorna en markant sänkning, på 15 procent. Utslaget på två år motsvarar sänkningen en femtedel.

Debatt

God vilja räcker inte för att skapa god arbetsmiljö

LEDARE. En gång skulle jag och några bekanta starta ett företag. Vi var en brokig skara som gått ihop för att vi var och en hade specialkunskaper inom olika områden kring det som vi skulle jobba med. Vi var alla engagerade och trodde på affärsidén, men ingen av oss var specialist på att starta företag.

Debatt

”Kommunals medlemmar hänvisas till godtycke”

REPLIK. Elisabeth Adriansson Sandberg, företagare och arbetsterapeut, svarar på Kommunals replik om grisböndernas arbetsmiljö och vill ha exempel på när fackförbundet krävt tekniska lösningar.

Debatt

”Kommunal blundar inte för grisbönderna”

REPLIK. Det är felaktigt att påstå att Kommunal blundar för att medlemmarna skulle utföra ett hälsovådligt arbete. Men det yttersta ansvaret ligger hos arbetsgivaren, svarar Anja Westberg, på Kommunal.

Debatt

Efter sommarledigheten känns allting möjligt

LEDARE.Hösten är min bästa jobbtid. Det är nu jag hunnit vila upp mig, njutit av sol och äventyr och samtidigt fått smälta allt som hände under våren. Allt det där som hände så fort att jag inte riktigt hann reflektera.

Debatt

”Hållbart arbetsliv – inte för alla!”

DEBATT. Sveriges grisbönder och deras medarbetare lider av lunginflammation, feber, huvudvärk och trötthet till följd av en oacceptabel arbetsmiljö. Men både Arbetsmiljöverket och Kommunal blundar.

Debatt

Ingen borde bli sjuk av sitt jobb

LEDARE. Min farmor arbetade på fabrik i sin ungdom. Hon jobbade med plasttillverkning i en tid då väldigt få visste vad plast var och ingen egentligen kunde förutse vilken påverkan materialet skulle få, både för dem som arbetade med tillverkningen och för resten av planeten.

Debatt

Kapitalismen i all sin prakt

KRÖNIKA. H&M:s arbetskraft är inte bara dåligt betald, utan i flera fall på svältnivå – allt medan bolaget fortsätter att göra stora vinster.

Debatt

IF Metall: Högsta prio stoppa döden på jobbet

DEBATT. Det är uppenbart att säkerheten på arbetsplatserna måste bli bättre. Att stoppa döden på jobbet måste vara hela samhällets högsta prioritet, skriver IF Metalls avtalsråd i ett uttalande.