Debatt

Debatt

Kommundirektören hoppade i galen tunna

KRÖNIKA. Det är naturligtvis alltid viktigt att vara med i sin tid och att hålla sig någorlunda uppdaterad över vad som händer i samhället. Exempelvis införandet av allmän rösträtt, 40-timmars arbetsvecka och andra viktiga historiska milstolpar.

Debatt

”Skyddet för visselblåsare monteras ner”

DEBATT. Journalistförbundet riktar allvarlig kritik mot förslagen i visselblåsarutredning. Jag vill se ett omarbetat förslag som stärker yttrande- och pressfriheten, skriver ordförande Ulrika Hyllert.

Debatt

Personer med adhd kan visst bli poliser

KRÖNIKA. Förlegade synsätt och stigma kan räknas till reella funktionshinder, eftersom de stänger stora grupper ute på ett orättvist och generaliserande sätt, skriver Jenny Bengtsson.

Debatt

Visselblåsare behöver skyddas!

LEDARE. Att larma eller inte larma. Det är en stor fråga. Den amerikanske konsulten Edward Snowden gjorde det. Han larmade om övervakning i kolossalformat utan samtycke. Hans landsman, soldaten Chelsea Manning, gjorde det också – hon larmade om dödandet av civila, och svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass rapporterade om FN-soldaters övergrepp på barn.

Debatt

Ojämställdheten har alltid ett pris!

KRÖNIKA. Finns det någon som har gjort en riskanalys om vad som händer när ett arbete har låg status, låg lön och merparten av de anställda är timanställda, har vikariat eller anställningar som går under beteckningen ”kallas in vid behov”? Om det dessutom saknas skyddsutrustning, kompetensutveckling och utbildning?

Debatt

Närheten kan vara farlig

LEDARE. Så blev det höst. Någonstans hoppades jag, liksom många andra, att det skulle vara som vanligt igen. Mot bättre vetande förstås. Inget tydde ju på att pandemin skulle vara över och att corona mest skulle vara en ölsort igen ...