Debatt

Debatt

”Vi måste se annorlunda på arbetsmiljö nu”

DEBATT. I coronapandemins spår har den enskilda arbetstagarens förutsättningar blivit avgörande för arbetsmiljön. Det menar Mynaks generaldirektör Nader Ahmadi som vill att regelverk och lagstiftning ses över.

Debatt

Förhoppningarna är alltså tillbaka på ruta ett  

LEDARE. Det finns förhoppningar på företagshälsovården – och de växer. Åtta gånger omnämns företagshälsovården i regeringens senaste arbetsmiljöstrategi. I den förra, som räckte till och med 2020, blir det en träff.Inte så värst vetenskapligt för att visa på intresset…

Debatt

”Risk för övertro på god ventilation”

DEBATT God ventilation räcker inte. Även luftrening måste in i verktygslådan för att bekämpa coronavirusets spridning på arbetsplatserna. Det menar Hans-Olof Backberg i luftreningsbranschen.

Debatt

Skyddsombud i skottlinjen

KRÖNIKA. ”Jag som skyddsombud möter skräck, panik och gråt i omklädningsrummet”. Det berättade skyddsombudet Elizabeth Laursen på Åkershus i Västra Frölunda för SVT i en intervju i maj 2020. Ledningen på hennes arbetsplats ville att personalen skulle arbeta trots att det inte fanns tillräcklig skyddsutrustning och att de också skulle bemanna fler avdelningar än sina egna.

Debatt

Spännande att se hur vi når noll

LEDARE. Ett nytt år med nya möjligheter är här. Det gäller att försöka se det så och ta nya tag. Regeringen går i bräschen - slår på stort och presenterar i februari en ny arbetsmiljöstrategi. Den gamla har gått ut, så det är hög tid.

Debatt

”Lyssna på kritiken mot regelstrukturen”

DEBATT. Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur riskerar att försvåra och försvaga snarare än att förenkla. Det menar Mikael Ruukel, jurist på Vision. Han har under hösten utrett remissförslaget för LO:s räkning.

Debatt

Ekonomin och arbetsmiljön går hand i hand här

LEDARE. När kassapersonalen drabbades av förkylningssymtom fick chefen och biträdande chefen hoppa in och ta betalt. De upptäckte flera brister. Bland annat satt displayen för långt bort. Det här framkom under Arbetsmiljöverkets inspektioner med fokus på belastningsskador nu i oktober. Det är jättebra att risker upptäcks och åtgärdas.

Debatt

Modern daglöneindustri på stark frammarsch

KRÖNIKA. Det här landet var dåligt rustat för att hantera delnings-, egenanställnings-, plattforms- och gigbranschens intåg på arbetsmarknaden. I dag kan vem som helst få nästan vad som helst gjort, levererat, flyttat eller köras av i princip rättslösa arbetare: egenanställda eller gigande.