Debatt

Debatt

IF Metall: Högsta prio stoppa döden på jobbet

DEBATT. Det är uppenbart att säkerheten på arbetsplatserna måste bli bättre. Att stoppa döden på jobbet måste vara hela samhällets högsta prioritet, skriver IF Metalls avtalsråd i ett uttalande.

Debatt

Rätt in i kaklet med chefens goda minne

KRÖNIKA. Jag träffade helt nyligen två vänner som båda är psykologer och arbetar med ledarskap. Vi pratade om hur folk mår och den ohälsa som finns i dag i arbetslivet och som resulterar i att hela verksamheter inte fungerar så bra, till exempel sjukvården, socialtjänsten, äldreomsorgen och skolan.

Debatt

Arbetsmiljö bland unga vuxna och vid livets början

LEDARE. Snart börjar sommarjobbarsäsongen. Att sommarjobba är något av ett riskprojekt. Färsk statistik från Arbetsmiljöverket visar dessutom att olyckorna ökar. Att vara ung är farligt i sig. Ungdomar är känslomässiga, har svårt med impulskontrollen och tänjer sina egna fysiska och psykiska gränser.

Debatt

Kvartsdammet fortsätter att ta människors liv

LEDARE. Carl von Linné skrev i sin reseberättelse från 1734 att folket i Dalarna levde ett nyktert och sunt liv. Men inte de falubor vid gruvan. Förutom att de drack alkohol i stora mängder så konstaterades att de ofta dog av allt stendamm.

Debatt

En hyllning till er som vågar säga ifrån!

KRÖNIKA. Den här texten är en hyllning till alla som ger sig fan på att säga ifrån på sina jobb. Som tar fackliga uppdrag. Som låter sig väljas som skyddsombud. Ofta stämplade som jobbiga, som tjatare, som bråkstakar.

Debatt

Aktivitetsbaserat kontor - hotet mot fikapausen

KRÖNIKA. Har du under det senaste året hamnat i en lokal där kvinnor och män springer runt med en klatschig badväska i plast? Då har du med all säkerhet hamnat i en ABW-miljö. ”Activity based working”, eller aktivitetsbaserade arbetsmiljöer, är den senaste trenden vad gäller att organisera kontorsarbete.

Debatt

Alla vinner på en friskare arbetsplats

LEDARE. Under ett år kostar sjukskrivningarna i vårt land runt 62 miljarder kronor i uteblivet arbete. Och då är inte kostnader för sjuklön, sjukpenning och vård inräknade. Det är en hisnande siffra. Särskilt om man försöker sätta sig in i konsekvenserna för var och en av alla dem som ännu en dag är för sjuka för att ta sig till jobbet.

Debatt

Genvägar kan bli livsfarliga senvägar

LEDARE. Jag visste ju att det var dumt. Ändå satte jag pallen på bordet, klättrade upp med pensel och målarburk i varsin hand och försökte måla det allra översta på listen närmast taket.

Debatt

Fridéns sista krönika: Jag var en ”frisk fläkt”

KRÖNIKA. Jag fick ett mejl en dag från dåvarande chefredaktören på Arbetarskydd som tyckte vi skulle träffas och prata lite. Det var 2011 och jag tackade ja direkt. Jag skulle få skriva krönikor i tidningen för skyddsombud, och nå många människor.