Debatt

Debatt

En trasig fjäder för mycket

LEDARE. Tre dagar innan operatören klämdes ihjäl hade en fjäder till ett manövervred gått sönder. Såklart skulle maskinen inte ha använts mer – det säger sig självt i eftertankens kranka blekhet.

Debatt

”Jag blev en sån där skitjobbig aktivist”

KRÖNIKA. När jag inledde mitt arbetsliv – ung, ovetande och oförstörd, så att säga – hade jag inte den blekaste aning om vad jag hade för rättigheter. Det var ärligt talat inte så viktigt att ta reda på heller.

Debatt

Vem har rätt att arbeta för en rimlig lön?

LEDARE. Jag mötte dem utanför porten där jag bodde, och kände, mer än såg, att det var något underligt med dem. De var ett par, en man och en kvinna i 50-årsåldern. Båda var artiga och vänliga. De verkade rädda och krävde samtidigt på ett ganska jobbigt sätt att få komma in i huset. Men de förstod ingen svenska och ingen engelska, så de kunde inte säga varför de ville in.

Debatt

Arbetsgivare måste börja premiera egenomsorg

KRÖNIKA. Bristande egenomsorg är sannolikt en av de största riskfaktorerna för att utveckla stress- och utmattningsproblematik. Ska vi få stopp på den negativa trenden vad gäller detta måste arbetsgivare börja intressera sig mer för sina medarbetares förmåga till egenomsorg. Missförståndet kring att egenomsorg skulle vara ett tecken på hänsynslös egoism måste bekämpas.

Debatt

Debatt: ”Medlemmarna hänvisas till godtycke”

REPLIK. Kommunal blundar inte för grisböndernas arbetsmiljö. Det svarade förbundet efter kritik och påpekade att arbetsmiljön ytterst är arbetsgivarens ansvar. Nu svarar Elisabeth Adriansson Sandberg, företagare och arbetsterapeut, på repliken.

Debatt

Övertid är alltid ett misslyckande

KRÖNIKA. Övertidsuttaget i Sverige minskar för första gången på lång tid. Och inte lite heller. När SCB under sommaren jämförde en vecka med samma vecka året innan visade siffrorna en markant sänkning, på 15 procent. Utslaget på två år motsvarar sänkningen en femtedel.

Debatt

God vilja räcker inte för att skapa god arbetsmiljö

LEDARE. En gång skulle jag och några bekanta starta ett företag. Vi var en brokig skara som gått ihop för att vi var och en hade specialkunskaper inom olika områden kring det som vi skulle jobba med. Vi var alla engagerade och trodde på affärsidén, men ingen av oss var specialist på att starta företag.

Debatt

”Kommunals medlemmar hänvisas till godtycke”

REPLIK. Elisabeth Adriansson Sandberg, företagare och arbetsterapeut, svarar på Kommunals replik om grisböndernas arbetsmiljö och vill ha exempel på när fackförbundet krävt tekniska lösningar.

Debatt

”Kommunal blundar inte för grisbönderna”

REPLIK. Det är felaktigt att påstå att Kommunal blundar för att medlemmarna skulle utföra ett hälsovådligt arbete. Men det yttersta ansvaret ligger hos arbetsgivaren, svarar Anja Westberg, på Kommunal.

Debatt

Efter sommarledigheten känns allting möjligt

LEDARE.Hösten är min bästa jobbtid. Det är nu jag hunnit vila upp mig, njutit av sol och äventyr och samtidigt fått smälta allt som hände under våren. Allt det där som hände så fort att jag inte riktigt hann reflektera.