Debatt

Debatt

Ingen statistik – inget lärande

LEDARE. Djurvårdaren arbetade ensam i hägnet när hon attackerades av vargar i Kolmårdens djurpark den 17 juni 2012. Hon dog av skadorna. Riskerna var kända och den zoologiske chefen åtalades för vållande till annans död, arbetsplatsolycka. Brottet var grovt.

Debatt

"Förslitningsskador kan bli ny folksjukdom

DEBATT. Förslitningsskador kostade det svenska samhället över hundra miljarder kronor 2014. Men siffran är i underkant och industrin lider i tystnad. Det mernar vd:n Petter Bäckgren. Han vill se mer debatt och fler som agerar förebyggande.

Debatt

Arbetsskador ersattes redan på medeltiden

KRÖNIKA. Lagar om brandförsäkring, ersättningsplikt vid arbetsskador och fattigvård för sjuka och ålderssvaga infördes redan under medeltiden i många stater. Att staten själv skulle involveras i försäkringsverksamheten skulle däremot dröja till 1800-talets senare hälft. Idag kallar vi verksamheten för socialförsäkringar.

Debatt

”Vi måste se annorlunda på arbetsmiljö nu”

DEBATT. I coronapandemins spår har den enskilda arbetstagarens förutsättningar blivit avgörande för arbetsmiljön. Det menar Mynaks generaldirektör Nader Ahmadi som vill att regelverk och lagstiftning ses över.

Debatt

Förhoppningarna är alltså tillbaka på ruta ett  

LEDARE. Det finns förhoppningar på företagshälsovården – och de växer. Åtta gånger omnämns företagshälsovården i regeringens senaste arbetsmiljöstrategi. I den förra, som räckte till och med 2020, blir det en träff.Inte så värst vetenskapligt för att visa på intresset…

Debatt

”Risk för övertro på god ventilation”

DEBATT God ventilation räcker inte. Även luftrening måste in i verktygslådan för att bekämpa coronavirusets spridning på arbetsplatserna. Det menar Hans-Olof Backberg i luftreningsbranschen.

Debatt

Skyddsombud i skottlinjen

KRÖNIKA. ”Jag som skyddsombud möter skräck, panik och gråt i omklädningsrummet”. Det berättade skyddsombudet Elizabeth Laursen på Åkershus i Västra Frölunda för SVT i en intervju i maj 2020. Ledningen på hennes arbetsplats ville att personalen skulle arbeta trots att det inte fanns tillräcklig skyddsutrustning och att de också skulle bemanna fler avdelningar än sina egna.

Debatt

Spännande att se hur vi når noll

LEDARE. Ett nytt år med nya möjligheter är här. Det gäller att försöka se det så och ta nya tag. Regeringen går i bräschen - slår på stort och presenterar i februari en ny arbetsmiljöstrategi. Den gamla har gått ut, så det är hög tid.