Debatt

Debatt

Ingen borde bli sjuk av sitt jobb

LEDARE. Min farmor arbetade på fabrik i sin ungdom. Hon jobbade med plasttillverkning i en tid då väldigt få visste vad plast var och ingen egentligen kunde förutse vilken påverkan materialet skulle få, både för dem som arbetade med tillverkningen och för resten av planeten.

Debatt

Kapitalismen i all sin prakt

KRÖNIKA. H&M:s arbetskraft är inte bara dåligt betald, utan i flera fall på svältnivå – allt medan bolaget fortsätter att göra stora vinster.

Debatt

IF Metall: Högsta prio stoppa döden på jobbet

DEBATT. Det är uppenbart att säkerheten på arbetsplatserna måste bli bättre. Att stoppa döden på jobbet måste vara hela samhällets högsta prioritet, skriver IF Metalls avtalsråd i ett uttalande.

Debatt

Rätt in i kaklet med chefens goda minne

KRÖNIKA. Jag träffade helt nyligen två vänner som båda är psykologer och arbetar med ledarskap. Vi pratade om hur folk mår och den ohälsa som finns i dag i arbetslivet och som resulterar i att hela verksamheter inte fungerar så bra, till exempel sjukvården, socialtjänsten, äldreomsorgen och skolan.

Debatt

Arbetsmiljö bland unga vuxna och vid livets början

LEDARE. Snart börjar sommarjobbarsäsongen. Att sommarjobba är något av ett riskprojekt. Färsk statistik från Arbetsmiljöverket visar dessutom att olyckorna ökar. Att vara ung är farligt i sig. Ungdomar är känslomässiga, har svårt med impulskontrollen och tänjer sina egna fysiska och psykiska gränser.

Debatt

Kvartsdammet fortsätter att ta människors liv

LEDARE. Carl von Linné skrev i sin reseberättelse från 1734 att folket i Dalarna levde ett nyktert och sunt liv. Men inte de falubor vid gruvan. Förutom att de drack alkohol i stora mängder så konstaterades att de ofta dog av allt stendamm.

Debatt

En hyllning till er som vågar säga ifrån!

KRÖNIKA. Den här texten är en hyllning till alla som ger sig fan på att säga ifrån på sina jobb. Som tar fackliga uppdrag. Som låter sig väljas som skyddsombud. Ofta stämplade som jobbiga, som tjatare, som bråkstakar.

Debatt

Alla vinner på en friskare arbetsplats

LEDARE. Under ett år kostar sjukskrivningarna i vårt land runt 62 miljarder kronor i uteblivet arbete. Och då är inte kostnader för sjuklön, sjukpenning och vård inräknade. Det är en hisnande siffra. Särskilt om man försöker sätta sig in i konsekvenserna för var och en av alla dem som ännu en dag är för sjuka för att ta sig till jobbet.