Debatt

Debatt

Fridéns sista krönika: Jag var en ”frisk fläkt”

KRÖNIKA. Jag fick ett mejl en dag från dåvarande chefredaktören på Arbetarskydd som tyckte vi skulle träffas och prata lite. Det var 2011 och jag tackade ja direkt. Jag skulle få skriva krönikor i tidningen för skyddsombud, och nå många människor.

Debatt

Dags att sluta vara hjälte

KRÖNIKA. Länge, länge hade jag svårt för det där att folk blev utbrända. Vadå överarbetade? Det är vi hela tiden i ackordsbranschen, tänkte jag, och många med mig: folk i stressyrken, i kontaktyrken, i människoyrken. Såna som vi blev minsann inte sjukskrivna, det var till för tjänstemän.

Debatt

Jargong kan blotta en obehaglig människosyn

LEDARE. Alla arbetsplatser har sin egen jargong. Vi är nog många som kan erkänna oss skyldiga till att då och då säga saker (som inte lämpar sig för tryck) om våra kunder, gäster, patienter eller andra som vi möter i vårt dagliga jobb.

Debatt

Forskningen driver mänskligheten framåt

LEDARE. Jag älskar forskning. Det är lätt att misströsta över klimathot, sjukdomar, vinterdepression och julstress. Men då tänker jag på forskningen som allt som oftast kommer på saker som gör våra liv en liten aning bättre.

Debatt

Konflikträdda ledare skapar problem

KRÖNIKA. I varje organisation finns det folk som är konflikträdda. De tror att de är fredliga, ogillar problem, och därför undviker de konflikter. Men de missar att en konflikt inte är detsamma som ett problem. Konflikten utvecklas till ett problem när den inte hanteras i rätt tid och på rätt sätt.

Debatt

Ingen borde dö på jobbet

LEDARE. Arbetsmiljöarbete sker på många nivåer, men ett av de mest grundläggande kraven måste vara att människor inte ska dö på jobbet. Ändå händer det igen och igen och igen.

Debatt

Konflikter som i en Indiana Jones-film

KRÖNIKA. Livet är fullt av oskrivna regler och ingenstans lär man sig det värre än på jobbet. Det har vi nog alla varit med om – att komma ny till en arbetsplats, råka sätta sig på fel plats i fikarummet, ta nån annans kaffekopp, slänga papper i fel papperskorg, signera på fel ställe, inte veta vilka som firar semester ihop. Och så vidare.

Debatt

Stress på jobbet nu som förr

LEDARE. I början av 1918 hade Hjalmar Branting för mycket på jobbet. Han var socialdemokratisk partiledare och finansminister i en koalitionsregering med liberalerna och var hårt pressad av statsministern, kungen och högern.