Ylva Johansson: Större ansvar för byggentreprenörer

2014-11-27 13:23 Elisabet Örnerborg  

Regeringen har i dag beslutat om att ge Arbetsmiljöverkets chefsjurist Anna Middelman ett tydligt tillägg till hennes utredningsuppdrag:<br/>-Nu säger vi att det ska införas ett huvudentreprenörsansvar i byggsektorn, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Utredaren Anna Middelman ska senast den 31 mars 2015 ge förslag på ett huvudentreprenörsansvar i byggsektorn. Till dess ska hon också ta reda på i vilka andra sektorer det behövs ett entreprenörsansvar.

Det blir ett tillägg till det uppdrag Anna Middelman redan har. Sedan i juni utreder hon hur tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet ska införas i svensk rätt i "Utredningen om nya utstationeringsregler".

Arbetsmarknadsministern hänvisade till att utstationerade i Sverige alltför ofta drabbas av arbetsolyckor.

Utstationeringskommittén som utreder Lex Laval fick också tilläggsdirektiv av regeringen i dag, torsdag. Skyddet för arbetstagare som utstationeras hit ska stärkas. Kommittén tillsattes hösten 2012 för att se över utstationeringslagen, den så kallade Lex Laval.

Det är flera ledamöter som nu byts ut i den parlamentariskt sammansatta kommittén, varför ett första möte efter valet ännu inte är inplanerat. Men ordförande i kommittén är från och med i dag Marie Granlund, S, som bland annat är ledamot i riksdagens EU-nämnd.

Utstationeringskommittén får nu ett skarpare uppdrag, säger Ylva Johansson. Kommittén ska ta reda på vilka lagändringar som behöver göras för att stärka kollektivavtalet ställning och lämna sina förslag senast den 31 maj 2015.

Arbetsmarknadsministern säger att ett sätt kan vara att kräva arbetsgivaren till de utstationerade arbetstagarna på ett bekräftelseavtal.

-Ett bekräftelseavtal som styrker att arbetsgivaren har ett avtal i sitt hemland.

Det går inte att kräva att det utstationerande företaget tecknar helt kollektivavtal, det sätter EU:s utstationeringsdirektiv stopp för, menar hon. Men det rör på sig även i EU. Den nya kommissionen har fått i uppdrag att se över utstationeringsdirektivet i syfte att hindra social dumping.

Före valet lovade Ylva Johansson att Lex Laval skulle rivas upp om S kom i regeringsställning. I dag säger arbetsmarknadsministern att hon uttryckt sig på flera sätt, men att riva upp eller ändra är ungefär detsamma.

-Vi tänker inte behålla befintlig lagstiftning, säger hon.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö