Vd frias från ansvar för dödsolycka

2011-09-09 13:32 Ann Norrby  

Varför elektrikern blev ihjälkörd av en hjullastare är oklart. Det är inte bevisat att det berodde på bristerna i arbetsmiljön hos Sydåtervinning. Därför frias företagets vd och en arbetsledare av Malmö tingsrätt.

Våren 2008 omkom en elektriker i Sydåtervinnings sorteringshall. Han var på hemväg när han blev påkörd av en hjullastare. Elektrikern var anställd vid NEA Sydsvenska Elektriska AB. De båda företagen delade lokaler.

Efter olyckan konstaterades flera brister i arbetsmiljön i sorteringshallen. Arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg åtalade Sydåtervinnings vd och en arbetsledare för vållande till annans död. Hon krävde också att företaget skulle betala 2 miljoner kronor i företagsbot.

Malmö tingsrätt kommer fram till att de två företagen inte hade samrått om arbetsmiljön på det sätt som arbetsmiljölagen kräver. Sydåtervinning, som hade samordningsansvaret, hade inte heller riskbedömt arbetet eller sett till att alla som kom till sorteringshallen fick kunskap om trafikreglerna som gällde i hallen. Men tingsrätten anser att de här bristerna inte bidrog till olyckan.

De exakta orsakerna till olyckan är okända. Man varken hur fort hjullastaren kördes eller hur uppmärksam den omkomne själv varit när han gick genom hallen. Domstolen anser att det var samverkande, olyckliga omständigheter som orsakade dödsfallet.

Därför frikänns de två åtalade. Och då finns det ingen grund för att döma ut företagsbot.

Domen kan överklagas senast den 30 september.

Om domen

Malmö tingsrätt, dom den 9 september i mål B 1718-10

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen