Arbetsskador

VD åtalas för drunkning

Hösten 2008 drunknade två av Finnerödja Skogstjänsts anställda. De var fyra i båten som sjönk på väg från Ridön i västra Mälaren. <br/>- Jag tror att jag kan styrka arbetsmiljöbrott, säger åklagare Aino Alhem som åtalar företagets vd för grovt brott.

Publicerad

De fyra anställda hos Finnerödja Skogstjänst höll på att röja skog på Ridön. För att ta sig till fastlandet hade en liten fritidsbåt. Den 31 oktober 2008 lämnade de ön halv åtta på morgonen i hårt väder. Ingen hade flytväst. En halvtimme senare sjönk båten halvvägs. Två i arbetslaget lyckades ta sig i land på en ö, men de två andra drunknade.

Ingen i arbetslaget hade någon sjövana.

Den första förundersökningen om arbetsmiljöbrott lades ner i brist på bevis. En av de omkomnas anhöriga vände sig då till GS-facket som med hjälp av LO-TCO Rättsskydd begärde överprövning av beslutet. Och nu åtalar alltså arbetsmiljöåklagare Aino Alhem företagets vd:

- Min förundersökning består till stor del av de gamla förhören, kompletterade med några nya, säger hon.

Hon anklagar den verkställande direktören för att han inte riskbedömt båttransporten och för att inte sett till att någon med tillräcklig sjövana utsågs till att köra båten. Direktören utsatte hela arbetslaget för livsfara och orsakade de två dödsfallen.

Åtalet ska bedömas av Västmanlands tingsrätt.