Vårljus året runt på kontoret

2012-04-22 23:00 Elisabeth Vene  

En ljusvåg flödar över arbetsplatserna. Nu ska medarbetarna bli friskare med kallt ljus i belysningen. <br/<– Helt rätt tänkt! säger synergonomen Per Nylén, som forskar på Kungliga Tekniska högskolan.

Det går mode i allt. Även arbetsplatsbelysningen följer trender. Den senaste är att ta hand om dagsljuset bättre.

Kallt, blått ljus i armaturen är närmare dagsljuset än varmt, gult, fastän vi alltid målar solen gul. Genom att öka från belysningsstandaren 3 000 Kelvin till 4 000 blir färgtonen kallare och fräschare och mer lik ett molnfritt himlavalv. Ett kallare artificiellt ljus efterliknar dagsljuset bättre och förväntas påverka kroppens dygnsrytm och immunförsvar på ett hälsobringande vis.

– Fast D-vitamin kan man inte få från lysrör, det måste vi gå ut i solen för att få, det kommer via uv-ljuset och det vill vi inte ha inomhus på jobbet, på grund av de negativa effekterna, säger Per Nylén, ljusergonomiexpert på Arbetsmiljöverket och forskare på Kungliga Tekniska högskolan, KTH.

Han tycker att det är jättespännande att företag tar med hälsoaspekten på belysning.

– Vi sitter inomhus för mycket och får alldeles för lite sol under vinterhalvåret. Det är därför vi lapar sol så fort vi får en chans, om det så är minusgrader. Kroppen vet vad den vill ha, säger Per Nylén.

För mycket ljus är inte heller bra, i alla fall inte vid fel tidpunkt. Bland skiftarbetande kvinnor är bröstcancerfall överrepresenterade, det visar forskning på Stressforskningsinstitutet. I och med att de jobbar i ljus på natten får de inte samma skyddande nivåer av sömnhormonet melatonin som dagarbetare, utan har ständigt påslag av vakenhetshormonet kortisol.

I takt med att vi förstår vårt ljusseende mer och får bättre ljuskällor kan vi sänka energikostnaderna, utan att dra ner på belysningen. Det är utmaningen i Per Nyléns forskningsprojekt, som gäller ljussättningen på S:t Eriks nya ögonsjukhus.

– Den ska vara energibesparande samtidigt som den är funktionell för såväl personalen som de synsvaga patienterna.

Per Nylén tycker att det är positivt att alltfler försöker skapa en mer dagsljusliknande belysning än det varmvita lysrörsljuset, som är förhärskande på kontor.

– Det är fantastiskt att det finns en ökad medvetenhet om ljusets effekter, utöver det rent visuella, och att man tar med det redan på planeringsstadiet.

Litet ljuslexikon

  • Watt är effekten på till exempel glödlampan, det vill säga energi per tidsenhet.
  • Lux är måttet för belysning. En lux är definierad som en lumen per kvadratmeter.
  • Lumen är enheten för ljusflöde.
  • Candela är ett mått på en ljuskällas styrka.
  • Luminans är candela per kvadratmeter.
  • Kelvin är ett mått på ljusfärgen. Dagsljus är blått, glödlampor är gula.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer