Arbetsskador

Våld på behandlingshem får skyddsombud att larma

Knivhot, frihetsberövande, stryptag och avslitna senor. Tre överfall på behandlingshem har nu lett till att skyddsombuden slår larm till Arbetsmiljöverket.

Publicerad

Natten mellan den 3 och 4 november förra året hände följande på Bokskogens hem i Vinslöv, ett behandlingshem för pojkar med problem:

En elev hotar en anställd med kniv, sätter munkavle på denne och bakbinder honom med buntband. Därefter tvingar han till sig koden till kassaskåpet, tar pengarna och bilnycklar och tar med våld med sig den anställde in i en bil.

Några kilometer från hemmet släpper han ut den frihetsberövade.

Med anledning av detta – bland annat – kräver skyddsombudet att larm inskaffas och att rutiner för det systematiska arbetsmiljöarbetet tas fram.

Fredagen den 25 april tar en av de vårdade vid Runnagårdens hem för kvinnliga missbrukare i Örebro stryptag på en kvinnlig anställd, tar hennes nycklar och telefonen, som också är ett personlarm, och rymmer.

Den anställda mår mycket dåligt efter överfallet och befinner sig i chock, enligt skyddsombudet.

Skyddsombudet är kritisk till att det inte gjorts någon riskbedömning på hemmet och att det saknas skriftliga säkerhetsrutiner.

Den 30 april överföll en klient psykiatern på samma institution. Klienten bröt sönder hans glasögon, slog sönder hans PC och slet dessutom av en sena i en av hans fingrar.

Om skyddsombudens anmälningar:

  • Anmälan från Vinslöv:

30 april

IRS 2014/14749

 

  • Anmälan från Örebro:

29 april och 5 maj

IRM 2014/14584, IRM 2014/15012