Väktare lever farligt

2011-08-25 10:14 Ann Norrby  
Bilderna är från början av 2003 då en väktare knivhöggs till döds och två skadades av en snattare vid Åhléns City i Stockholm. Efter det arbetade Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd fram en rapport med förslag på förbättrad säkerhet för väktare. Nu har rapporten uppdaterats. Foto: Scanpix

Hot och våld hör till väktarnas vardag. Och butikskontrollanterna löper störst risk att bli misshandlade. Det beror på att gripandet av misstänkta snattare har blivit ett självändamål, anser Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Nämnden har följt upp en rapport som gjordes 2004. Bakgrunden till den rapporten var att en väktare året innan knivhöggs till döds och två andra skadades allvarligt. Elva förslag gavs på hur arbetsmiljön för butikskontrollanter kunde förbättras.

I den nya rapporten konstateras att flera av förslagen har genomförts. Numera måste väktare till exempel gå en specialistutbildning innan de får börja som butikskontrollanter. De har också fått modernare och bättre utrustning för att möta våld och hot. Dessutom har dubbelbemanning blivit vanligare.

Men de psykosociala riskerna finns kvar. Och de förstärks av kvalitetskontrollen består så gott som enbart mot antalet gripanden. Gripfixeringen medför att kontrollanter inte använder sin skyddsväst och larmutrustning för att snattare inte ska kunna identifiera dem som kontrollanter.

Om fler gripanden leder till minskat svinn, är inte undersökt. Här anser Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd att branschen borde samarbeta med universitetsvärlden för att få igång forskning om effekterna av gripanden av misstänkta snattare. Nämnden tror också att sådan forskning kan leda till förslag på andra sätt att minska butiksstölderna.

Andra åtgärder som föreslås i rapporten Butikskontrollantens arbetsmiljö 2011 är att försöka flytta fokus från gripanden till andra sätt att minska svinnet. För att kontrollanternas arbetsmiljö ska förbättras behövs det rutiner för att uppmuntra tillbudsrapportering. Rutiner behövs också för att kontrollera att larmutrustning och skyddsutrustning verkligen används.

Nämnden vill även att dubbelbemanningen fortsätter att öka, men påpekar att den måste kombineras med utbildning.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen