Arbetsskador

Uppsalas brandbilar skyddas mot glassplitter

Fenomenet med stenkastning mot brandbilar har nått Uppsala. Räddningstjänsten svarar med att sätta in en skyddsfilm på fordonsrutornas insida.

Publicerad

Ungdomsgängen i Uppsalas förorter hade i det längsta lämnat brandkåren i fred. Men på natten den 7 september utsattes en räddningsbil för stenkastning i Stenhagen. Personalen hade just släckt en anlagd bilbrand och var på väg hem.

- Det var mycket folk ute och situationen var orolig med många polisinsatser som pågick i området, säger Anders Nilsson, teknikchef vid Uppsala Brandförsvar.

Ingen kom till skada, men personalen i bilen blev ordentligt skärrade, enligt Anders Nilsson. Nu har Uppsala Brandförsvar beslutat att utrusta alla räddningsbilar och stegbilar inom heltidsbrandkåren med skyddsfilm. Den monteras på insidan av fordonens samtliga rutor. Filmen kommer förhoppningsvis att hålla ihop glassplittret så att det inte kommer in i bilen.

På sikt kommer även övriga resursfordon inom heltidsbrandkåren att utrustas på samma sätt. Uppsala Brandförsvar har även sex stationer bemannade av deltidsbrandmän.

- Där avvaktar vi i nuläget. Vi ser inte någon hotbild på vår landsbygd, säger Anders Nilsson.