Arbetsskador

Tyst minut för omkomna på jobbet

Johan Löfroth avled av skadorna han fick efter att ha jobbat med en kalkugn. Flickvännen Linda visar upp bilden på honom. Foto: Tor Jonsson

I dag klockan 12 tystnar arbetsplatser runt om i landet för att hedra minnet av alla som omkommit på jobbet. En av dem är Johan. Han fyllde 24 år svårt brännskadad. Ett par veckor senare avled han. Arbetsmiljöverkets statistik visar att dödsolyckorna ökar bland ungdomar 16 – 24 år.

Publicerad

I dag, fredag, klockan 12 tystnar arbetsplatser runt om i landet för att hedra minnet av alla som omkommit på jobbet. Byggnads, Transport och IF Metall är exempel på LO-förbund som bett sina medlemmar att stanna upp i en tyst minut. Fler än en person i veckan dör på jobbet i Sverige. Och arbetsplatsolyckorna med dödlig utgång minskar inte från år till år. Det har till och med skett en liten ökning. Arbetsmiljöverkets statistik visar att det är bland ungdomar 16 – 24 år som dödsolyckorna ökar. Mellan 2006 och 2011 dog 36 ungdomar på sina jobb. Den första att mista livet i år var 17 år gammal då en skogsmaskin gick genom isen.

Johan omkom efter kalkugnsolyckan i Luleå. Så här säger hans storebror Peter:

- Jag är 30 nu. Om jag lever tills jag är 80 får det här 50 års konsekvens. Varenda dag i resten av mitt liv kommer det att vara så här. Jag kommer aldrig att få en ny bror. Vi var mer än syskon. Vi var bästa kompisar.

Själv fyllde Johan 24 år på Karolinska sjukhusets ecmo-avdelning. Han var brännskadad utvändigt och frätskadad invändigt. Läkarna kunde inte rädda hans liv. Den 18 december avled han.
I nästa nummer av Arbetarskydd, som utkommer den 22 maj, möter vi Johans familj.