Tveksamt skydd för Zlatan på planen

2012-06-11 12:53 Birgitta Ländin  
Kan en smäll på fotbollsplanen för en elitidrottare som Zlatan Ibrahimovic räknas som arbetsskada? Tveksamt, anser Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet. Foto: Scanpix

Vad händer om Zlatan får ett ben avsparkat i matchen i Ukraina? Är det en arbetsskada? Står en inspektör från Arbetsmiljöverket beredd att rycka ut och inspektera vid nästa match för att förbättra arbetsmiljön? Finns det ett skyddsombud i laget som kan lägga ett skyddsombudsstopp om det regnar och banan blir för halkig?

De arbetsmiljörättsliga frågorna hopar sig i samband med Fotbolls-EM.

- Matchen går ju utomlands och då gäller inte den svenska arbetsmiljölagen. I så fall skulle det väl vara den ukrainska arbetsmiljölagen... men jag vet inte, säger en tveksam Johan Isaksson på Arbetsmiljöverkets svarstjänst när jag ringer dit i hopp om svar.

Han försöker koppla mig vidare till en av verkets jurister, men inga jurister står att finna på verket denna dag.

Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet, säger att det är en gråzon, det här med proffsidrottsmän och arbetsskador.

- Därmed är det Arbetsmiljöverket som bestämmer, och det har inte funnits en sådan tradition att idrottares arbetsmiljö inspekteras.

Borde det inte vara så? Borde inte deras skador och tillbud anmälas så som man gör för alla andra som råkar ut för något farligt på jobbet?

- Nja, det handlar ju om prioriteringar. Jag tycker nog att de här stora starka pojkarna som spelar fotboll på den nivån får rätt mycket uppmärksamhet ändå. Ska en ny grupp lyftas in under Arbetsmiljöverkets tillsyn så tycker jag att det vore en mycket bättre idé att prioritera förskolebarnen, som till skillnad från skolbarn inte omfattas av arbetsmiljölagen.

Allvarliga skador ska anmälas

Enligt lagen ska allvarliga personskador och allvarliga tillbud (även när de inte lett till någon skada) på arbetet anmälas till Arbetsmiljöverket. Dock anses inte idrottslivet stå under verkets tillsyn, ens då det handlar om proffsutövare. Så här skriver verket på sin webbsida om vilka skador som räknas som allvarliga:

  • Resulterar i en fraktur på ett ben i kroppen.
  • Orsakar svår blödning, eller svår skada på nerv, muskel eller sena.
  • Skada på inre organ.
  • Innebär andra eller tredje gradens brännskada eller annan brännskada som omfattar mer än fem procent av kroppsytan. Med brännskada jämställs kylskada.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer