Två miljoner krävs efter dödsolycka med bobcat

2014-02-24 10:02 Ann Norrby  

Bobcaten saknade ett skyddsgaller, därför dödades en man av maskinens ena lyftarm. Arbetsmiljöåklagaren hävdar att den omkomnes arbetsgivare vållade dödsfallet. Dessutom kräver åklagaren att både det företaget och företaget som sålt bobcaten ska betala en miljon i företagsbot.

Olyckan hände hösten 2009 vid återvinningsföretaget R Altenstam AB i Malmö. Den anställde stack då in huvudet och överkroppen i en bobcat som en av hans kolleger använde. Bobcaten stod stilla och skopans lyftarmar var uppfällda. Att det gick att ta sig in i bobcaten berodde på att en del av maskinens skyddsgaller saknades.

Den anställde avled efter de krosskador han fick när maskinens ena lyftarm föll över honom.

Arbetsmiljöåklagare Jan Olof Andersson anser att platschefen, som också är styrelseledamot i företaget, är ansvarig för olyckan. Chefen borde ha bedömt riskerna som fanns i samband med att använda bobcaten. Han borde också ha sett till att den hade skydd som förhindrade olyckor och gett de anställda skriftliga instruktioner om hur den skulle användas, anser åklagaren.

Åklagaren kräver att företaget får betala en miljon kronor i företagsbot.

Åklagaren kräver också att företaget som sålt bobcaten, Olofssons i Syd AB, får betala en miljon kronor i företagsbot. Böterna motiveras med att bobcaten saknade delar av sitt skyddsgaller när den såldes. Även anvisningar för hur den skulle användas och skötas saknades.

Åtalet ska bedömas av Malmö tingsrätt.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö