Arbetsskador

Två miljoner krävs efter dödsolycka

Dödsolyckan på pappersbruket hade inte behövt hända. Skydden runt rullmaskinen var för dåliga liksom riskbedömningen, anser åklagaren.

Publicerad

Sommaren 2009 omkom en operatör på kartongmaskinavdelning på Cascades Djupafors AB i Kallinge. Operatören klämdes till döds i en rullmaskin efter att han fastnat mellan en kartongrulle och bärvals.


Dödsolyckan inträffade i rullmaskinens riskområde. Riskområdet var omgärdat med ett meterhögt staket med en grind. Det tog cirka en halv minut mellan att grinden öppnades och att maskinen stannade. Man vet inte om operatören hade hoppat över staketet eller gått in genom grinden.

 
Arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg åtalar den arbetsmiljöansvarige för arbetsmiljöbrott. Han har orsakat dödsfallet genom att inte förebygga en sådan här olycka. Åklagaren hänvisar till att en liknande olycka höll på att hända 1999. Dessutom hade företaget hösten 2008 problem med att anställda satte skyddsanordningar ur funktion.

Hon påpekar också att arbetstempot vid rullmaskinen var högt och att stressen har gjort att de anställda försökt klara produktionskraven genom att gå förbi de skyddsanordningar som fanns.


Åklagaren yrkar att företaget ska betala två miljoner kronor i företagsbot.