Två miljoner krävs efter dödsolycka

2012-06-26 09:14 Ann Norrby  

Åklagaren kräver minst en miljon var från de två företag som var inblandade i olyckan då en receptionist klämdes ihjäl under en lastbil.

Olyckan hände den 24 maj 2010 på Hydraul Mekanik i Gävle. En lastbil hade lämnats in där för reparation. En reparatör från Industirörteknik i Gävle skulle byta en ventil på en boggilyft. Lastväxlaren var upplyft för att reparatören skulle kunna göra arbetet. Receptionisten och reparatören stod under lastväxlaren när den plötsligt föll ner.

Receptionisten kläms ihjäl. Reparatören hann nästan helt undan och klarade sig från allvarliga skador.

Arbetsmiljöåklagare Christer B Jarlås åtalar de båda företagen för vållande till annans död och framkallande av fara för annan. Åklagaren anser att de båda företagen borde ha bedömt riskerna med att arbeta under upplyft last. Om lastväxlaren till exempel hade säkrats med stöttor, hade olyckan inte behövt hända.

De båda företagen bör betala minst en miljon kronor var i företagsbot för att de inte gjort tillräckligt för att förhindra olyckan, anser åklagaren.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer