Arbetsskador

Två miljoner för dödsolycka i rullmaskin

Det borde ha varit omöjligt att komma in till den farliga maskinen när den var igång. Då hade dödsolyckan inte behövt hända. Tingsrätten dömer ut 2 miljoner i företagsbot för oaktsamheten.

Publicerad

Sommaren 2009 dödades en 26-årig anställd vid pappersbruket Cascades Djupafors i Kallinge AB. Han klämdes till döds av en rullmaskin där kartongpapp rullades.

Sedan lång tid behövde kantremsor tas bort manuellt från maskinen. Runt maskinen fanns ett meterhögt staket med en grind. Om grinden öppnades stannade maskinen efter cirka 40 sekunder, men det tog bara någon sekund att komma in i riskområdet genom grinden.

Om mannen gick genom grinden eller om han hoppade över staketet vet man inte. Det man vet är att maskinen var igång när han klämdes till döds mellan en kartongrulle och maskinens bärvals.

Redan tio år tidigare hade en anställd fastnat med handen i samma maskin. 2008 upptäcktes att anställda tagit bort skyddet som gjorde att maskinen stannade när grinden i staketet runt den öppnades.

Den dåvarande produktionschefen, som nu är vd för pappersbruket, hade ansvaret för arbetsmiljön.

Arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg åtalade den dåvarande produktionschefen för arbetsmiljöbrottet vållande till annans död. Hon begärde också att företaget skulle betala 2 miljoner kronor i företagsbot. Dessutom begärde den omkomnes föräldrar och syster skadestånd.

Produktionschefen nekade till brottet. Pappersbruket ansåg att det inte skulle betala någon företagsbot, i vart fall var 2 miljoner alldeles för mycket.

Blekinge tingsrätt anser att det är anmärkningsvärt att riskerna med arbetet vid en så farlig maskin inte hade bedömts. Det saknades skriftliga instruktioner och nyanställda lärdes upp av de andra anställda. Produktionschefen var ansvarig för de här bristerna och det var hans oaktsamhet som vållade 26-åringens död.

Tingsrätten dömer honom till villkorlig dom för arbetsmiljöbrott och han ska, med hänsyn till hur allvarligt brottet var, betala 80 dagsböter.

Domstolen anser att brottsligheten varit systematisk och omfattande. Eftersom pappersbruket varken hade förebyggt, avhjälpt eller begränsat riskerna vid den farliga maskinen finns det inget skäl att jämka företagsboten anser tingsrätten, utan den bestäms till 2 miljoner kronor. Skadeståndet för psykiskt lidande till den omkomnes föräldrar och syster bestäms till 40 000 kronor var.

Domen kan överklagas senast den 7 mars.

Om domen

Blekinge tingsrätt, dom i mål B 2027-09 den 15 februari 2012