Arbetsskador

Två chefer åtalas för dödsolycka

Olyckan hände på nattskiftet på Ovakos gjuteri i Smedjebacken. Den omkomna arbetade ensam och hittades död av sina arbetskamrater. Arbetsmiljöåklagaren åtalar två chefer och kräver att företaget ska betala 1 500 000 kronor i företagsbot.

Publicerad

Hur dödsolyckan i december 2013 gick till går inte att veta. Det var den omkomnas arbetskamrater som började ana oråd vid tretiden på morgonen. De hittade honom livlös och med det 900 grader heta stålet över sig. Dödsorsaken fastställdes som exponering för intensiv hetta.

Den omkomna arbetade vid en stränggjutningsmaskin. Han skulle bland annat ta bort skrotbitar efter gjutningen innan nytt flytande stål skulle fyllas på. Han hade endast några minuter på sig innan det heta stålet nådde fram till honom. Övervakningen av maskinen från ett kontrollrum täckte inte hela dess riskområde och den som arbetade där kunde varken kalla på hjälp eller stoppa processen.

Arbetsmiljöåklagare Helen Eckerrot Flodin åtalar två av Ovako Bars chefer för att riskerna med arbetet inte hade bedömts. Cheferna skulle också ha sett till att det fanns instruktioner för arbetet. Åklagaren anser att deras oaktsamhet orsakade dödsolyckan. Företaget ska betala 1 500 000 kronor i företagsbot, anser åklagaren.

Åtalet ska bedömas av Falu tingsrätt.