Tusen företag inom riskindustri under lupp

2014-01-24 10:01 Angelica Söderberg  

Tillverkningsindustrin är hårt drabbad av olyckor och sjukfrånvaro. Nu ska tusen företag hårdgranskas av Arbetsmiljöverket.

År 2012 skedde 11 arbetsolyckor per 1 000 anställda inom tillverkningsindustrin. Snittet för samtliga branscher är 6 arbetsplatsolyckor. Även antalet anmälda arbetssjukdomar ligger högre än snittet, 4 per 1 000 anställda jämfört med 2 för övriga branschen.

- Målet med projektet är att minska olycksfallen och ohälsan i branschen. I vår inspektionsinsats kommer vi granska de många risker som finns i den här tunga miljön med stora maskinparker och mycket manuellt arbete, säger Monica Björk, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Branscherna inom tillverkningsindustrin har cirka 550 000 anställda i hela landet. Fokus för den kommande satsningen på inspektioner ska ligga på företag i södra Sverige med färre än tjugo anställda.

Enligt Arbetsmiljöverket har tidigare inspektioner visat brister i att utrustning inte är besiktigad, att maskiner saknar skydd eller att det saknas säkra rutiner för hantering av dem. Det är dessutom vanligt med brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Olyckorna inom branschen har främst handlat om att anställda skadar sig i arbete med maskiner eller handhållna verktyg.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen