Truckförare borde</br> ha vetat bättre

2013-02-28 11:22 Ann Norrby  

Den översta lastpallen i stapeln föll och träffade truckförarens ansikte. Han fick sy femton stygn. Arbetsgivaren borde ha bedömt riskerna och instruerat truckföraren, anser tingsrätten. Men en oenig domstol friar ändå arbetsgivaren.

Olyckan hände våren 2011 på LK Armatur AB i Helsingborg när en truckförare skulle lasta in lastpallar i ett pallställ. Han använde en truck utan tak för att flytta 16 lastpallar. Men i stället rymdes bara 15 pallar. Truckföraren fick den översta pallen i ansiktet.

Arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg krävde att företaget skulle betala 200 000 kronor i företagsbot. Truckhanteringen med pallar skulle ha riskbedömts. Truckar med tak skulle ha använts och staplarna av pallar borde ha varit mindre, anser åklagaren.

Helsingborgs tingsrätt anser att det var oaktsamt av arbetsgivaren att inte bedöma riskerna med hur pallarna hanterades. Arbetsgivaren borde också ha talat om en truck med tak skulle användas.

Men två av nämndemännen i tingsrätten anser att denna oaktsamhet inte har samband med olyckan. Det beror på att truckföraren som skadades var erfaren och utbildad och på den allmänna inställningen på arbetsplatsen.

Rådmannen och en nämndeman anser dock att det finns ett samband mellan olyckan och arbetsgivarens oaktsamhet. De anser att LK Armatur borde få betala 100 000 kronor i företagsbot.

Domen

28 februari 2013, Helsingborgs tingsrätt, mål B 6426-12

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Alla Tjänstebilar

ANNONS