Truckförare åtalas för dödsolycka

2012-06-25 09:32 Ann Norrby  

Förra vintern omkom en operatör Tjärnviks sågverk på hemväg från sitt arbetspass. Hon blev påkörd av en backande truck. Nu åtalas truckföraren och företaget.

Operatören gick över timmerplanen på sågverket i Gnarp när trucken körde på henne. Trucken saknade back-kamera.

Arbetsmiljöåklagare Christer B Jarlås hävdar att truckföraren av oaktsamhet orsakade dödsolyckan. Föraren borde ha varit mer uppmärksam när han backade, eftersom han körde trucken som inte hade back-kamera. Trucken med kamera var inlämnad för reparation.

Åklagaren kräver att sågverket ska betala minst en och en halv miljon kronor i företagsbot. Företaget bedömde inte i förväg riskerna med att använda trucken som saknade kamera på timmerplanen. Det fanns flera sätt att undvika olyckor. Till exempel hade det gått att sätta in en vändbar stol i trucken, man hade kunnat ha en signalvakt och kört långsammare. Dessutom borde truckarna inte ha blandats med gående på timmerplanen.

Hudiksvalls tingsrätt ska bedöma åtalet.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Alla Tjänstebilar

ANNONS