Trubbiga nålar halverar risken för stickskador

2013-11-22 15:53 Lena Gunnars  

Vårdpersonal som använder trubbiga sprutnålar kan skydda sig mot stickskador. ”Trubbiga nålar minskar förekomsten av stickskador med över femtio procent”, säger Jos Verbeek, senior forskare vid Arbetshälsoinstitutet i Finland.

Jos Verbeek, medverkade under Arbetshälsoinstitutets forskningsdag nyligen och lyfte då fram betydelsen av att beslutsfattare använder forskningsbaserad kunskap vid beslutsfattande. Ett särskilt vetenskapligt nätverk som kallas för Cochrane-samarbetet bildades för att underlätta det. Nätverket är uppkallat efter den brittiske läkaren och forskaren Archibald Cochrane, som ville ha en systematisk summering av alla väl genomförda kliniska studier.

En av de summeringar som gjorts handlar om vårdpersonal som genomför kirurgiska ingrepp. Och forskningen på området visar att vårdanställda kan skydda sig från stickskador genom att använda trubbiga nålar i stället för vassa.

”I USA har hälsovårdsmyndigheten bestämt att trubbiga nålar ska användas i alla sammanhang där det är möjligt”, säger Jos Verbeek i ett pressmeddelande.

Om vårdanställda utsätts för stickskador i samband med operationer finns risken att de smittas med till exempel hepatit eller hiv.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö