Arbetsskador

Tre chefer åtalas för häktesvaktens död

- Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att se till att en gripen inte planlöst går till attack mot en väktare. Det ansvaret har inte polisen och bevakningsföretaget tagit, säger Transports regionala skyddsombud Björn Breivik. Foto: Scanpix

Den 24-åriga kriminalvårdaren blev ihjälslagen av en intagen på häktet i Flemingsberg. Nu åtalas tre av hennes chefer för grovt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

Publicerad

På några minuter var det över. Den 24-åriga vårdaren vände ryggen till för att öppna dörren till rastgården när hon överfölls av den då 28-årig mannen. Han misshandlade henne så svårt att hon avled på platsen.

Häktesvakten hade som uppgift att ledsaga de intagnas promenader och var vid tillfället ensam med den intagne mannen, vilket var mot reglerna. Bristerna i häktets säkerhetsrutiner fick därefter hård kritik från Arbetsmiljöverket. Bland annat saknades riskbedömningar gällande hot och våld.

Nu åtalas tre anställda vid Kriminalvården för grovt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död: kriminalvårdschefen på häktet i Huddinge, chefen för avdelningen bevakningscentralen och chefen för avdelningen restriktion.

– Jag menar att de har åsidosatt sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen att förebygga ohälsa och olycksfall och på så sätt av oaktsamhet orsakat häktesvaktens död, säger kammaråklagare Aino Alhem vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i ett pressmeddelande.

Mannen som mördade häktesvakten dömdes senare till livstids fängelse. Vid tidpunkten för mordet satt han häktad som misstänkt för bland annat misshandel och skadegörelse.