Arbetsskador

Tingsrätten: Arbetsledare tog risken medvetet

Byggnadsarbetaren fick en vinkelslip med sågklinga för att såga av träfiberskivorna. När klingan högg tappade han slipen som skar upp hans hand, arm och lår. Arbetsledaren borde ha insett hur farligt och olämpligt verktyget var, anser tingsrätten.

Publicerad

Olyckan hände hösten 2011 på ett villabygge i Barsebäck. Den anställde på Maritus Bygg i Sydsverige AB hade fått i uppdrag att såga av nederkanten på några träfiberskivor som var uppsatta på en vägg. För att göra detta fick han av arbetsledaren en vinkelslip med sågklinga. Sågklingan var avsedd för en cirkelsåg.

Klingan högg i en annan skiva eller i betonggolvet. Till följd av rekylen tappade han slipen som slog upp mot honom. Han fick skärskador på högerhanden, i vänsterlåret och höger armveck.

Arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg ansåg att arbetsledaren tog en medveten risk av allvarligt slag genom att anvisa en farlig arbetsmetod som skulle göras med en felaktig arbetsutrustning. Hon ansåg att arbetsmiljöbrottet var grovt.

Det håller tingsrätten med om. Både verktyget och metoden var olämpliga och farliga. Arbetsledaren orsakade olyckan genom att ta en medveten risk, anser domstolen. Arbetsledaren döms till villkorlig dom och 60 dagsböter.

Företaget får betala 400 000 kronor i företagsbot.