Arbetsskador

”Till dig som kastade
stenar på oss i natt”

Brandmännen i Stockholms förorter har varit hårt pressade under de senaste dagarnas upplopp. I ett upprop på Facebook berättade en brandman om stenkastning under natten där räddningsbilens framruta krossades. Foto: Scanpix
"Jag är här för din skull", är budskapet från en av brandmännen som arbetat i de stockholmsförorter som drabbats av upplopp. (Klicka för större bild)

Brandmännen i Stockholm har varit hårt utsatta under de senaste nätternas upplopp i flera förorter. Över 40 bilar har stuckits i brand och räddningsfordon mötts av ett regn av stenar.

Publicerad

”Till dig som kastade stenar på oss i natt”. Så börjar brandmannens inlägg på Facebook om nattens stenkastning där räddningsbilens framruta krossades. Inlägget hade vid lunchtid på torsdagen delats närmare 57 000 gånger. ”Tack och lov var det bara en av ungefär 20 stenar som gick igenom rutan. Som tur var hade jag min hjälm på huvudet så stenen lämnade bara ett stort ärr i min hjälm”, fortsätter inlägget.

Oroligheterna började i stockholmsförorten Husby men har sedan dess spridits till en mängd platser. Ett stort antal bränder har anlagts i de drabbade förorterna och räddningsfordonen har vid flera tillfällen bemötts med stenkastning. Inga uppgifter finns om brandmän som har skadats, men från Kommunal uttrycks oro för medlemmarnas arbetsmiljö.

- Det är otroligt utsatta just nu. Det här är inte deras egentliga vardag, att få stenar flygande genom vindrutan och bucklor på bilarna. Det här är killar och tjejer som vigt sitt liv åt att rädda och hjälpa andra, säger Margareta Bohman, Kommunals ordförande för avdelningen Stockholms län.

Räddningstjänsten följer strikta säkerhetsregler för situationer där de anställda riskerar utsättas för våld och hot. Det handlar främst om att läsa av området där det brinner och aldrig påbörja en räddningsinsats om det finns uppenbara risker för brandmännens säkerhet.

- Vi undviker att hamna i områden där det kan förekomma stenkastning. Om vi bedömer att det finns risker väntar vi tills området är säkrat, säger Christer Flodfält, brandman vid brandkåren i Södertörn och initiativtagare till Kommunals arbetsgrupp Trygga Brandmän.

Räddningstjänstens personal är inte det primära målet, menar han, men att ge sig på brandmännen lockar i sin tur dit polisen.

- Det känns förstås inte bra, som i natt när en restaurang i Skogås stacks i brand och brandmännen möttes av stenkastning. Då får de vänta på polisen och låta det brinna under tiden. Även om det kanske bara gäller fem minuter kan det göra en enorm skillnad, säger Flodfält.

Projektet Trygga Brandmän har funnits omkring fem år och syftar till att lyfta fram säkerhetsfrågorna under just den här typen av händelser. Ett led i säkerhetsarbetet har varit att förse räddningsfordonens fönster med samma typ av skyddsfilm som rallybilar har.

- Den skyddar mot ett antal stenar. Sedan ska vi alltid sitta med hjälmen på och visiret nedfällt även inne i bilarna vid sådana här händelser. Och vi parkerar alltid så att vi inte kan bli instängda utan snabbt kan lossa slangarna och sticka om det behövs, säger Christer Flodfält.

Erfarenheter från andra länder där räddningstjänsterna arbetat framgångsrikt med brandmännens säkerhet visar vikten av att tydligt visa att räddningsjänsten och polisen inte är samma sak, berättar han.

- Det kan handla om att inte parkera vid polisen eller på annat sätt samverka med dem vid brandbekämpning.

Vid behov finns särskilda debriefing-team som kan ta hand om de anställda. Än så länge har det inte varit aktuellt, säger Flodfält.

- Men det här är självklart väldigt obehagliga situationer, det finns en oro bland brandmännen, säger han.