Arbetsskador

Tidig insats kan hindra lungskada

Viktigast för att motverka bestående lungskador då någon andats in farliga kemikalier är att snabbt sätta in behandling. Det visar en ny avhandling vid Umeå universitet.

Publicerad

Bakom avhandlingen står Elisabeth Wigenstam vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin. Hon har studerat resultatet av behandling både med steroider, som är en vedertagen metod, och med antioxidanten E-vitamin i hög dos. Båda ger resultat, men helt avgörande är att insatserna sätts in på ett tidigt stadium, berättar Elisabeth Wigenstam.

– Vitamin E har en effekt, även om den inte är lika stark som steroidernas, säger hon. Viktigast är att man är snabb, det är hur tidigt en insats görs som avgör om du kan slippa kroniska skador.

Det finns lungskador till följd av giftiga kemiska ämnen som man inte märker av själv förrän de redan har blivit kroniska. Studier från Iran–Irak-kriget på 1980-talet visar att många som exponerades för senapsgas inte fick symptom förrän dagar eller veckor efter­åt. Då är det för sent med skadeförebyggande åtgärder och den drabbade får leva med kroniska skador.

Ibland vet man inte vem eller vilka som har exponerats i samband med ett utsläpp av kemikalier.

Elisabeth Wigenstam hoppas att forskningen i framtiden ska kunna hitta bio­markörer för att avgöra vem som har drabbats.

– Vi har börjat titta på detta nu, om det går att med ett blodprov finna mönster av proteiner i blodet som tyder på en exponering av hög dos. Båda ger resultat, men helt avgörande är att insatserna sätts in på ett tidigt stadium, berättar Elisabeth Wigenstam.