Arbetsskador

Svåra olyckor bland unga fortsätter att öka

Arbetsmiljöverket i Göteborg har inspekterat 1 300 företag. Hälften brast i sin arbetsmiljö för unga. Sedan 2009 har de allvarliga olyckorna bland personer mellan 16 och 25 år ökat. Varför vet inte myndigheten och parternas försäkringsbolag. Men fler unga blir invalida för livet.

Publicerad

På onsdagen presenterade Afa uppdaterad statistik om ungas arbetsskador. Människor mellan 16 och 25 år är överrepresenterade i statistiken när det gäller allvarliga olyckor. Drygt 3 600 arbetsskador har studerats och det syns tydligt att unga oftare drabbas av medicinsk invaliditet. Konsekvensen kan bli att de aldrig kommer att kunna återvända till arbetslivet.

Afa:s analytiker inledde seminariet med att säga att arbetssjukdomar räknats bort då de är försvinnande få bland ungdomar. En läkare i publiken skruvade på sig och efter pausen frågade han varför. Till hans klinik kom många patienter som knappt hunnit påbörja sina arbetsliv förrän de blivit sjuka. Vibrationsskador. Allergier. Astma. Eksem. Han räknar upp en rad sjukdomar som patienterna fått på sina första arbetsplatser. Unga människor.

- Varför finns inte de med i statistiken? undrade läkaren från Karolinska institutet.

- Kanske anmäler de inte, svarade Afa:s analytiker.

Urban Olsson, sektionschef på Arbetsmiljöverket i Göteborg, redovisade en inspektionsinsats som pågår fram till sista september. Drygt 1 300 arbetsplatser med unga anställda har besökts. Nästan 600 företag fick krav på sig. Arbetsgivarna hade slarvat med riskbedömningar, inte introducerat de unga ordentligt eller gett dem handledning. Checklistor delades ut till både arbetsgivare och arbetstagare. Och Arbetsmiljöverket har tagit fram en enkel liten skrift för unga som heter Knäcket.

Urban Olsson passade också på att berätta om sin 19-årige son, som precis slutat samhällsprogrammet med inriktning kultur. En dag kom han hem och var glad i hågen. Han hade fått ett sommarjobb! Företaget hade erbjudit honom ett vikariat som truckförare. Sonen pratade på om hur han skulle få körkort och att han skulle få börja på en gång och så vidare. Sektionschefen på Arbetsmiljöverket tillika pappa till 19-åringen frågade: "Vad får du för lön?" Det visste inte sonen. Han hade glömt att fråga. Med detta ville Urban Olsson visa att unga i sin iver att få sitt första jobb sällan ställer krav eller frågor.

Den 9 oktober presenterar Arbetsmiljöverket sin inspektionsinsats om ungas arbetsmiljö.

Knivar och maskiner orsakar de flesta olyckor. Sårskador och brännskador är betydligt vanligare bland unga. Men när det kommer till fallolyckor klarar sig yngre bättre. De har större chans att återhämta sig, läker bättre.

Dessa arbetsställen besöktes:

  • Bygg- och anläggning
  • Jord och skog
  • Vård och omsorg
  • Restaurangverksamhet
  • Campingverksamhet
  • Drift av sportanläggningar

Tjejer, killar och arbetsskador

  • Unga i arbete är en särskilt utsatt grupp
  • Liten eller ingen yrkeserfarenhet
  • Unga har ofta lågt riskmedvetande
  • Stor iver att ta sig in på arbetsmarknaden, "vara till lags"
  • Ökande antal anmälda olyckor
  • Att göra arbetsgivarna uppmärksamma på vilka skyldigheter som gäller när man anlitar unga arbetstagare enligt den nya föreskriften AFS 2012:3 om minderårigas arbetsmiljö.
  • Att bidra till att en bra start och positiv inställning till ett säkrare arbetsliv

Källa: Arbetsmiljöverket

Tjejer: Vårdbiträden, undersköterskor och säljare (16 - 24 år) inom detaljhandeln gjorde flesta anmälningar om arbetsskador åren 2006 - 2011.

Killar: Maskinoperatörer och bygg- och anläggningsarbetare (16 - 24 år) skadar sig oftast, enligt Arbetsmiljöverkets statistik.