Arbetsskador

Stenkastarna kan stoppas med skydd

Malmö kommun lovar att undersöka om det går att sätt upp skydd som hindrar stenkastning från gångbroar ner på bussarna som kör genom Rosengård i Malmö.

Publicerad

Kommunen ska också se över om det går att ta bort buskar som stenkastarna kan gömma sig i.

- I och med det löftet lyfte jag bort skyddsstoppet för bussarna som vi la förrförra veckan, säger Bo Eric Andersson, Kommunals skyddsombud i Skåne.

Det var den 15 september som han la ett skyddsstopp på två busslinjer som går genom förorten Rosengård i Malmö. Bussarna slutade då köra till fyra busshållplatser i området. Då hade bussarna utsatts för så mycket stenkastning att förarnas säkerhet inte längre kunde garanteras.

- En buss som vi fick in hade fått 27 träffar av stenar. En av stenarna vägde tre kilo, säger Bo Eric Andersson.

Polisen har nu utlovat extra bevakning i området – då de har tid. Samtidigt ska chaufförerna ge sig ut i skolorna i området och berätta vad som hänt och hur de drabbats av stenkastningen.

Sedan torsdag i förra veckan går trafiken normalt igen genom Rosengård.

I helgen som gick utsattes två bussar för stenkastning. Jag kommer att ha en viss tolerans under veckan för mindre incidenter. Men börjar de kasta igen i full skala stoppar vi trafiken. Det är ju tråkigt för alla som behöver bussarna för att ta sig till sina arbeten. Men vad kan vi göra? säger skyddsombudet Bo Eric Andersson.