Stefan Löfven (S): ”Nytt nationellt centrum för arbetslivsforskning behövs”

2014-09-01 11:27 Elinor Torp  
Stefan Löfven möter den samlade pressen utanför sitt hem i Vasastan på måndagsmorgonen. Foto: Annika af Klercker / TT

Fler inspektioner och mer pengar till företagshälsovården. Det är satsningar på arbetsmiljön som Stefan Löfven (S) utlovar om han blir statsminister.

Inför EU-valet lyfte Socialdemokraterna fram arbetsmiljö som en viktig fråga i sin kampanj, bland annat genom filmen om Gustaf Seppelin Solli som brännskadades svårt i en arbetsolycka i Luleå för tre år sedan. Partiledaren Stefan Löfven skrev på DN Debatt dagen före EU-valet att Socialdemokraterna ska ”uppgradera arbetsmiljöarbetet”.

Men inför riksdagsvalet den 14 september har arbetsmiljö varit en nedtonad fråga. Arbetarskydd frågade förhandstippade Stefan Löfven vad han kan lova på arbetsmiljöområdet om han blir Sveriges nya statsminister.

- Vi vill att arbetslivsforskningen samlas i ett nationellt centrum där arbetslivets forskningsbehov kan formuleras och där kunskaper om pågående forskning finns samlad. Vi vill stärka arbetsmiljöforskningen, svarar han.

På DN Debatt inför EU-valet skrev du att ni ska ”uppgradera arbetsmiljöarbetet”. Vad menar du mer konkret?

- I arbetet med att uppgradera arbetsmiljöarbetet finns tre olika delar: Att stärka det strategiska arbetsmiljöarbetet. Vi vill att staten i samverkan med arbetsmarknadens parter och Arbetsmiljöverket tar fram en nollvision för dödsolyckor i arbetslivet. Den moderatledda regeringen har kraftigt minskat Arbetsmiljöverkets resurser. Resultatet blir att ett företag kan räkna med ett besök högst vart tjugonde år. Det krävs mer resurser till Arbetsmiljöverket för fler inspektioner, säger Stefan Löfven, som också ger löften till skyddsombuden.

- Vi vill förbättra de regionala skyddsombudens verksamhet genom statligt stöd till utbildning och ett vidgat uppdrag som innebär att de får rätt att besöka och bygga upp ett arbetsmiljöarbete på arbetsplatser där det finns kollektivavtal men där det saknas fackliga medlemmar.

Den andra delen handlar om arbetslivsforskningen.

- Efter att moderatledda regeringen lade ner Arbetslivsinstitutet saknas ett samlat grepp om arbetslivsforskningen. Sverige behöver ett sammanhållande organ där arbetslivets forskningsbehov kan formuleras och där kunskaper om pågående forskning finns samlade, säger Stefan Löfven.

Löfven säger att det tredje han tänker satsa på är företagshälsovården.

- Vi vill investera i Företagshälsovården. Den moderatledda regeringens besparing på företagshälsovården är oacceptabel. När ohälsotalen ökar krävs mer av aktiva insatser – inte mindre. Vi är beredda att skjuta till resurser för detta.

 

Lennart Kriisas blogg: Nu ryker Lex Laval - S och SD vill samma sak av olika skäl

 

 

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö