Arbetsskador

SSR kräver skärpning från rikspolischefen

Akademikerförbundet SSR går idag till rikspolischefen för att protestera mot att anmälda hot mot socialarbetare inte leder till något. De flesta läggs ned utan förundersökning.

Publicerad

Sveriges Radio presenterade igår en undersökning som visar att av 49 fall som radion följt upp läggs 32 ned, de flesta utan att förundersökning har inletts. Det kan handla om fall där det finns flera vittnen till brottet.

Enligt flera socialtjänstemän avspeglar ointresset från den rättsliga apparaten inställningen att det ingår i yrket att tåla hot. Socialarbetare är den grupp som efter poliser och väktare är de som är mest utsatta för våld och hot.

- Det kan aldrig accepteras att någon i sin yrkesutövning utsätts för hot eller våld. En trygg och bra arbetsmiljö för anställda och för de som nyttjar verksamheten är grunden för ett bra arbete. Professionellt arbete med utsatta människor kräver en trygg och säker arbetsmiljö, säger Christin Johansson, ordförande i Akademikerförbundet SSR.

Hon hoppas på en dialog med polisen om en bättre hantering av de anmälningar som kommer in från hotade och våldsutsatta socialarbetare.

Akademikerförbundet SSR

organiserar 60 000 ekonomer, samhällsvetare, personalvetare, beteendevetare och socionomer. Förbundet är det fjärde största inom SACO.