Arbetsskador

SSR: Hotbilden mot socialarbetare

Akademikerförbundet SSR följer upp Sveriges Radios undersökning om hot mot socialarbetare med en egen. Den visar att nästan nio av tio socialsekreterare upplever en risk för hot och våld på arbetsplatsen.

Publicerad

Undersökningen genomfördes i januari och februari i år och omfattar 600 intervjuer.  Av dessa är 400 gjorda med ett rikstäckande urval . Dessa har kompletterats med hundra intervjuer med socialsekreterare som arbetar i områden med stora sociala problem. Ytterligare hundra intervjuer gjordes med socialsekreterare i orter med hög risk för arbetslöshet.

Var femte intervjuad har personlig erfarenhet av att själv bli utsatt för våld och hot på jobbet. Tre av tio anser att arbetsplatsen inte är utformad på ett sätt som skulle kunna minska riskerna.

En majoritet, 64 procent av de tillfrågade, anser inte att problemen med hot och våld ökat under senare år. 19 procent anser att det ökat något eller ökat mycket.

- Detta är mycket allvarligt, men notera samtidigt att den stora majoriteten av dem som besöker socialtjänsten gör det helt fredligt och normalt, säger SSRs ordförande Christin Johansson.