Arbetsskador

Smart tyg varnar för buller

Textilier med inbyggd elektronik – kan det vara till nytta för personer i arbetslivet? Jodå, för både lärare och brandmän.

Publicerad

Att textilier påverkas av värme, ljud, ljus och tryck - det vet Margareta Zetterblommer om än de flesta. Hon forskar om så kallade smarta textilier vid Textilhögskolan i Borås och utvecklar för närvarande en textil med inbyggda sensorer vilka ändrar skepnad beroende på vilken ljudnivå det är.

När ljudnivån i rummet är låg är textilien slät, när den är hög drar den däremot ihop sig.

Formen påminner om en anslagstavla som man hänger upp på väggen, förklarar hon och hon hoppas att hon ska bli klar med en prototyp redan till sommaren.

Något som i bästa fall kan leda till tystare klassrum i framtiden, hoppas hon.

– Elever tänker ofta inte på att de försöker överrösta varandra hela tiden. Då kan den här textilien – som visualiserar förändrade ljudnivåer - vara ett sätt att få dem att dämpa sig lite, säger Margareta Zetterblom.

En annan smart textil som utvecklas på Textilhögskolan är en specialtillverkad t-tröja avsedd för bland annat brandmän. T-tröjan har inbyggda sensorer som kan läsa av blodtryck, kroppstemperatur och andra kroppsvärden.

– Brandmän utsätts ju ofta för extrema förhållanden. När de till exempel står i en eldhärd känner de inte när kroppen börjar reagera på detta extrema förhållande. Det innebär att arbetsledaren, som står utanför det övertända huset eller vad det nu är, aldrig riktigt vet hur de mår och när han ska kalla ut dem.

– Men med hjälp av den här t-shirten, som trådlöst sänder signaler till en enhet, skulle arbetsledaren kunna se på en dataskärm om någons värden börjar se dåliga ut och därefter kommendera ut honom ur huset.

Mer om arbetslivsforskning

Nyhetsbrevet Perspektiv på arbetslivet bevakar allt vad som händer kring arbetslivsforskningen i Sverige. Nyhetsbrevet kommer 10 ggr/år. Läs mer och beställ brevet här.