Arbetsskador

Slag och blodvite – vardag i vården

En 80-årig vårdtagare fick stryk med en kratta och en praktikant fick en präktig blåtira av ett slag med knuten näve. Nästan dagligen händer det att vårdtagare river och tar tag i oss, kanske nyper i brösten eller slår på oss och våldet har ökat de senaste åren. Det säger Elenor Johnsson, hemvårdare på demensavdelningen Höstsonaten i Hörby.

Publicerad

– Vi är duktiga på att läsa av våra vårdtagare men ibland smäller det helt utan förvarning.

På vår och sommar prunkar gården med sin gräsmatta, buskar, träd och blommor. Tanken är att vårdtagarna på de fyra avdelningarna Höstsonaten, Vårsonaten, Östglimten och Västglimten med vardera nio platser ska få sinnesro i sina demenssjukdomar med hjälp av den vackra omgivningen.

– Jag älskar att ta hand om människor, och det finns så oerhört mycket man kan göra för att den som är gammal och sjuk ska må lite bättre.

Elenor Johnsson pratar om långa promenader, att man läser högt för vårdtagaren, om kaffe och smörgåsar som finns tillgängliga dygnet runt, små pratstunder, gester av närhet och uppmärksamhet, som uttryck för att man bryr sig om.

På liknande sätt är det med vävstolar, böcker och tidningar, tv-apparater och bekväma stolar, vällagad och omväxlande mat. Allt vittnar om det arbete man gör för att vårdtagarna ska trivas och känna sig omhändertagna.

– Det är mycket mer aggression från vårdtagarna i dag. Jag vet inte vad det beror på, men de som kommer hit är ofta i god fysisk kondition samtidigt som de lider av demens, och det räcker med en eller ett par oroliga och aggressiva vårdtagare för att hela vårdmiljön ska drabbas, kanske är det så att de här personerna tidigare, när kommunerna hade råd, placerades på annat håll.

Elenor Johnsson har arbetat i 15 år inom demensvården. Hon säger att ökningen av våld och aggressivitet från vårdtagarna är markant, och berättar om en 80-årig senildement dam som dammade på en jämnårig man med en kratta.

En praktikant fick en smäll av en knuten näve mitt i ögat. Blodvite är, om inte dagliga händelser åtminstone inte ovanliga.

Flest incidenter är det på morgonen, vid måltiderna och vid läggdags.

– Sedan händer det ofta saker vid fyratiden på eftermiddagen också, det är lite svårbegripligt men kan bero på vårdtagarna i sitt tidigare yrkesliv har varit vana vid att stressa upp sig då, lämna jobbet och hämta barn.

Det finns många dolda orsaker till att dementa människor reagerar på det ena eller andra sättet.

Elenor Johnsson och hennes arbetskamrater gör allt vad de kan för att skaffa sig mer kunskap, och bli ännu bättre på att vårda. Elenor Johnsson och flera andra på avdelningen har utbildat sig i Terma-modellen.

– Man lär betydelsen av att visa respekt för vårdtagarna, men också vilken betydelse sättet man pratar på har eller kroppsspråket. Det är alltid nyttigt att lära sig mer och vi som jobbar med dementa behöver mer utbildning i psykiatri, för att förstå och kunna agera rätt.

Efter alla år i vården tycker Elenor Johnsson fortfarande att hon har det bästa jobb man kan ha.

Men hon är bekymrad över den snabba försämring av de dementas psykiska status, och hon vet att om inte något positivt händer så blir konsekvenserna allt värre för alla vårdtagare, som så väl behöver en lugn och harmonisk miljö.

– Det allra bästa är när det har varit en arbetsdag och man har gjort saker tillsammans med vårdtagarna, kanske gått en promenad, eller hjälpt till med något lite privat, och liksom bara har det bra. Då är det fint att jobba och bo här, säger Elenor Johnsson.

Vardagliga situationer på äldreboendet kan snabbt förändras och bli hotfulla, när de äldre som vårdas i allt högre utsträckning är demenssjuka och mer vårdkrävande.

Många skador vid assistans

Våldet mot undersköterskor och vårdbiträden har specialgranskats. I granskningen ser man att en stor del av skadorna inträffar då man hjälper till vid till exempel påklädning och toalettbesök. Personalen kan exempelvis bli riven eller sparkad. Siffrorna visar antalet anmälda fall.

Fysiskt våld – i lägenhet: 179

Fysiskt våld – toalettbesök: 156

Fysiskt våld – påklädning: 139

Assistans vid sängläggning: 118

Fysiskt våld – dusch: 97

Fysiskt våld – i kök, matlagning: 95

Fysiskt våld – medicinering: 76

Fysiskt våld – lugna aggressiv person: 74


Källa: AFA Försäkrings rapport om hot och våld bland kommun-och landstingsanställda.